Už štvrtá panda veľká uhynula v Číne na vírusovú psinku

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:58 • 2 min
Už štvrtá panda veľká uhynula v Číne na vírusovú psinku

PEKING - Už štvrtá panda veľká uhynula na vírusovú chorobu psinka, ktorej epidémia sa vyskytla v provincii Šen-si na severozápade Číny. Informovali o tom dnes čínske médiá.

slovakia

left justify in out

Šesťročná Feng Feng podľahla v stredu srdcovému záchvatu po tom, čo jej 26. decembra diagnostikovali psinku a 8. januára upadla do kómy. Uviedlo to miestne centrum pre záchranu, chov a výskum vzácnych divo žijúcich zvierat.

 

Ide o štvrtú pandu veľkú v centre v Šen-si, ktorá uhynula od decembra na toto vírusové ochorenie. Ďalšie štyri pandy sa vyliečili a už nie sú infikované.

 

Pred výskytom psinky žilo v centre 25 pánd veľkých. Centrum poslalo počas epidémie svoje zdravé pandy do iných rezervácií v provincii.

 

Vysoko prenosná vírusová choroba má aj vysoké percento úmrtnosti. Postihuje širokú škálu živočíchov a je bežnou príčinou smrti u psov v Číne.

 

Pandy veľké, známe svojou slabou sexuálnou túžbou, patria k najohrozenejším druhom zvierat na svete.

 

Vo voľnej prírode ich zostalo len približne 1600. Vyše 300 ich žije v zajatí po celom svete, prevažne v Číne.

 

V roku 2014 sa narodilo v Číne 36 pán veľkých a 32 ich prežilo. Uviedla to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na údaje čínskeho Lesníckeho úradu o zdokumentovaných a v divočine narodených mláďatách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona