Už ste si kládli otázku, prečo sa niektorí ľudia nezmenia ani za svet? Toto sú niektoré dôvody, prečo sa my môžeme snažiť, ale oni sa jednoducho neposunú k zmene

NETKY.SK • 12 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Už ste si kládli otázku, prečo sa niektorí ľudia nezmenia ani za svet? Toto sú niektoré dôvody, prečo sa my môžeme snažiť, ale oni sa jednoducho neposunú k zmene

Bola to krásna žena, vždy usmiata, s optimizmom, ktorý by zrúcal aj najväčšie problémy. Zlé rozhodnutia, zlé stretnutia, nesprávni ľudia, to všetko sa stalo, nie naraz, ale postupne a kradlo jej z mladosti. Zamilovala sa do drog, ponorila sa do závislosti, a keď sa pozerala do zrkadla, vždy sa zľakla, ostala z nej len napodobenina niekdajšieho človeka.

slovakia

left justify in out

Raz sa ukázala nádej, prišli ľudia, chceli jej pomôcť, vyhrabať ju von z pouličného bahna a dali jej presné inštrukcie, kam sa má hlásiť, čo robiť, aby sa znovu smela dívať na svoj odraz v zrkadle. Verili, že to dokáže, ale ona sa vzdala, hoci prišla, chvíľu sa premáhala, ale napokon sa ocitla tam, odkiaľ ušla, rovnaké chodníčky, rovnakí díleri.

 

Prečo sa nedokázala zmeniť? Alebo si predstavme muža, na ktorom žene záleží, ľúbi ho a dáva mu milión príležitostí, aby prejavil, aké hlboké sú jeho city k nej, ale on len rozpráva a rozpráva, skutky nijaké. Prečo sa nezmení a prečo sa vo všeobecnosti ľudia tak ťažko menia?

 

Nechcú

 

Niektorí ľudia, a môže nás z toho bolieť srdce na zbláznenie, sa zmeniť nechcú. Vyhovuje im, ako žijú, ako premýšľajú, a aj keď by im sem-tam napadlo, že čosi by mohlo byť predsa len v budúcnosti iné, myšlienku zavrhnú. Lebo si zvykli. Lebo milujú svoje pohodlie. Lebo...

 

Prostredie

 

Niekedy by sa niekto i rád posunul, rád by sa dostal ďalej, avšak prostredie, v ktorom sa pohybuje, mu to nedopraje. Toto je obyčajný príbeh, ale pravdivý a, nanešťastie, deje sa takmer neustále.

 

Jozef chce skoncovať s fajčením. Prestane si kupovať cigarety, drží na uzde chuť zapáliť si, keď ho navštívi smútok alebo ho pohryzne hnev. Jeho priateľka však fajčí, a hoci jej dôrazne prízvukoval, aby ho vynechala zo svojich provokačných rečí, ona na to nedbá. Smeje sa mu, šermuje krabičkou cigariet pred jeho očami a on odoláva, až kým si jedného dňa nepovie, že je to zbytočné. Býva, kde býva, tak len zatne zuby a viac sa nepokúša.

 

img

 

Zlyhanie

 

Sú situácie, keď sa viacerí zmeniť chceli, aj robili, čo bolo v ich silách, ale zlyhali, pošmykli sa, vrátili sa späť do známych záležitostí. A keďže to raz skúsili a nevyšlo to, už viac nemienia opakovať staré a radšej to nechajú tak, v okovách ich totiž drží strach zo zlyhania. Keď totiž znovu spadnú, budú sa musieť pasovať aj s hanbou a pocitmi neschopnosti, a to nemajú v úmysle druhý raz absolvovať.

 

Ako

 

Niektorí o zmene premýšľajú, ale nevedia, ako ju dosiahnuť. Kam vykročiť, na koho sa spoľahnúť a či vôbec niekto taký je. Motivácia by aj bola, ale spôsoby sú nejasné.

 

Poškodia si

 

Sú aj takí, čo sa boja, že ak skutočne prežijú premenu, stratia všetko, čo im je známe. Stratia mienku priateľov. Známi ich uvidia v inom svetle, možno zraniteľných. Boja sa, že zostanú opustení, a tak sa radšej nehýbu, lebo osamelosť je len v mysli odporná, nik ju netúži vidieť tvárou v tvár.

 

img

 

Bolesť

 

So zmenou kráča ruka v ruke aj bolesť, a aj keď je krátkodobá, aj keď časom pominie a človek sa potom bude môcť tešiť, že si zvolil niečo múdre, je taká intenzívna, až prináša zdanie, že sa nedá prekonať. Niekedy je to hlboká bolesť, lebo musíme opustiť niekoho či niečo, a ach, to je utrpenie. Preto sa niekedy ľudia nemenia, lebo neveria, že bolesť sa časom stratí, a ak aj veria, cesta k úľave im pripadá dlhšia než život.

 

Lenivosť

 

Občas zmene bránia dve veci, čo sú dôležité aj nepopulárne, také jednoduché a pritom zložité. Lebo keď sa chceme zmeniť, nesmieme byť leniví a potrebujeme urobiť zmluvu so sebadisciplínou. Stanoviť si, ako a čo a najmä dodržiavať to.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies