Už rok počas sviatkov nenakúpime: Liberáli to považujú za krok proti slobode

NETKY.SK • 1 Apríl 2018, 12:44 • 2 min
Už rok počas sviatkov nenakúpime: Liberáli to považujú za krok proti slobode

BRATISLAVA - Už rok Slováci nenakúpia v obchodoch počas sviatkov. Novelu Zákonníka práce z dielne koaličných zákonodarcov poslanci Národnej rady SR schválili 28. marca 2017.

slovakia

left justify in out

"Zatvorené obchody počas sviatkov vnímame presne rovnako ako doteraz: ako obrovskú chybu a krok proti slobode v podnikaní a slobode jednotlivca. Štát tu nie je na to, aby limitoval otváracie hodiny obchodov. Navyše, vláda vytvorila nerovnaké podmienky pre podnikateľov v tom istom sektore - kým živnostník môže otvoriť potraviny, majiteľ s.r.o. nemôže," povedala pre agentúru SITA poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová. Zákon bol schválený naprieč celým parlamentným spektrom s výnimkou SaS.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhovalo upraviť zákon tak, aby na Slovensku boli obchody zatvorené aj v nedeľu. Okrem zákazu maloobchodného predaja v nedeľu návrh upravoval aj situáciu, ak 24. december pripadne na nedeľu (napr. v roku 2017). V takom prípade by platilo, že zákaz maloobchodného predaja nebude len od 12:00, ale celý deň. "Novelou Zákonníka práce s účinnosťou od 1. júna 2017 sa počet dní, keď platí zákaz maloobchodného predaja síce rozšíril na 15,5 dňa v roku, toto opatrenie sa však stále javí ako nedostatočné, najmä z hľadiska jeho vplyvu na zdravie zamestnancov a ich vzťahy v rodinách, čo má následne dopad na celú spoločnosť," argumentovali poslanci OĽANO.

Prvým sviatkom, počas ktorého boli celý deň zatvorené obchody, bol sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla 2017. Obchody sú po novele Zákonníka práce z dielne koaličných poslancov zatvorené počas šestnástich sviatočných dní v roku. Počas 15 sviatkov zostávajú obchody zatvorené celý deň, 24. decembra je zakázaný maloobchodný predaj po 12:00. Do schválenia novely boli obchody povinne zatvorené 3,5 dňa v roku, a to 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 a 25. decembra. Zväz obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR) uvítal schválenie novely. Podľa prezidenta ZOCR Pavla Konštiaka tak boli vytvorené plnohodnotné dni oddychu pre pracovníkov obchodu a ich rodiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona