Už o rok sa bude rozhodovať o nových ústavných sudcoch, ide o jednu z najväčších výziev slovenskej politiky

NETKY.SK • 16 Február 2018, 10:35 • 2 min
Už o rok sa bude rozhodovať o nových ústavných sudcoch, ide o jednu z najväčších výziev slovenskej politiky

BRATISLAVA - Presne o rok, teda 16. februára 2019, uplynie funkčné obdobie deviatich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR.

slovakia

left justify in out

Organizácia Via Iuris v piatok spúšťa špeciálnu webovú stránku www.zadobruvolbu.sk, ktorej cieľom je sprostredkovať verejnosti základné informácie o Ústavnom súde, jeho postavení, význame a činnosti. Stránka sa tiež bude venovať blížiacemu sa výberu kandidátov a voľbe nových sudcov.

 

"Na tejto stránke nájde široká verejnosť zrozumiteľne spracované informácie o právomociach a činnosti ÚS. Budeme sa venovať možným zmenám výberu kandidátov a spôsobu voľby nových sudcov Ústavného súdu. Postupne, ako budú zverejňovaní kandidáti, budeme verejnosti prinášať ich profily, ako aj informácie o ich profesnom pôsobení," uviedol právnik Via Iuris Juraj Šeliga.

 

Organizácia Via Iuris je presvedčená, že voľba nových sudcov Ústavného súdu SR je jednou z najväčších výziev slovenskej politiky v tomto roku. Tento rok sa bude voliť 18 kandidátov, z ktorých bude vymenovaných deväť ústavných sudcov.

 

Keďže Ústavný súd má celkovo 13 sudcov, zmení sa väčšina ústavných sudcov, vrátane predsedu súdu. Títo sudcovia budú 12 rokov rozhodovať o najvýznamnejších otázkach a sporoch a budú výrazne ovplyvňovať podobu Slovenska až do roku 2031. TASR o tom informoval Juraj Rizman z Via Iuris.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies