Už o pár hodín Najvyšší súd rozhodne v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 08:13 • 2 min
Už o pár hodín Najvyšší súd rozhodne v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

BRATISLAVA – Dnes Najvyšší súd SR (NS SR) rozhodne, či prípad vraždy mladých snúbencov vráti na Špecializovaný súd SR, alebo potvrdí jeho rozhodnutie zo septembra 2020.

slovakia

left justify in out

Na jeseň minulého roka Špecializovaný trestný súd v Pezinku prišiel k záveru, že dvojica obvinených Marián Kočner a Alena Zsuzsová si vraždu mladého novinára neobjednali, tým pádom ich oslobodil spod obžaloby. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov. Voči tomuto rozhodnutiu sa prokurátor odvolal ihneď po jeho vyslovení predsedníčkou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). 

 

Kočner a Zsuzová ostali vo väzbe aj napriek oslobodzujúcemu rozhodnutiu. Obaja tootiž čelia obvineniam aj v iných trestných činoch. Kočner si napríklad v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza dostal 19 rokov vo väzbe.

 

Zsuzsová bola zas odsúdená Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici za sprostredkovanie vraždy bývalého primátora Hurbanova Lázslóa Basternáka na 21 rokov za mrežami. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

 

Strelec Marček dostal 25 rokov za mrežami

Súd v tomto prípade uznal za vinného bývalého policajta Tomáša Szabóa, ktorému za účasť na vražde vymeral 25 ročný trest za mrežami. 

 

Tomáša Szabóa súd odsúdil na 25 rokov za spoluúčasť na vražde mladej dvojice. Szabó sa voči rozhodnutiu odvolal. V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú zatiaľ právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček, ktorý sa ku skutku pred súdom priznal a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

 

Andruskóovi, ktorý od svojho zadržania v septembri 2018 spolupracoval s vyšetrovateľmi, uložil Špecializovaný trestný súd v Pezinku v decembri 2019 v rámci schvaľovania dohody o vine a treste 15 rokov väzenia.

 

NS súd má viacero možností

Najvyšší súd SR má viacero možností, ako môže s prípadom naložiť. Ak sa nestotožní s verdiktom ŠTS, môže mu ho vrátiť na opätovné prejedávanie, pričom bude musieť prebehnúť ďalšie dokazovanie.

 

Druhou možnosťou je, že prípad vráti, ale vymení senát, ktorí  o ňom budú rozhodovať a všetko sa začne odznova

 

Poslednou možnosťou je, že sa NS stotožní s rozhodnutím Špecializovaného súdu a potvrdí jeho oslobodzujúci verdikt pre obvinených. Najvyšší súd totiž nemôže v prípadoch rozhodnúť úplne inak ako znie verdikt ŠTS. 

 

Prokurátor už pred časom avizoval, že NS doručil viac ako desať nových dôkazov, ktoré by mohli zavážiť a potvrdiť vinu obvinenej dvojice. 

 

Súvisiaci článok: Už v utorok Najvyšší súd rozhodne či sa bude pojednávať nanovo v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona