Už len jeden deň - Obamovi v Bielom dome odbíjajú posledné hodiny

NETKY.SK • 19 Január 2017, 11:23 • 2 min
Už len jeden deň - Obamovi v Bielom dome odbíjajú posledné hodiny

WASHINGTON - Prezidentovi Barackovi Obamovi sa definitívne končí osem búrlivých rokov pri kormidle americkej moci. Obama strávi dnes svoj posledný celý deň v Bielom dome, potom sa z neho stane exprezident.

slovakia

left justify in out

Veľké rozhodnutia a dôležité vyhlásenia má už Obama všetky za sebou, ale stále je v úrade - až kým novozvolený prezident Donald Trump nezloží v piatok napoludnie prísahu, píše agentúra AP.

Biely dom nechal Obamovi program v posledný deň zväčša voľný, bez povinností, ale oznámil, že Obama využije čas na zbalenie vecí z priestorov, ktoré boli domovom jeho i jeho rodiny väčšinu desaťročia. Jedinými akciami v zozname Obamových verejných udalostí sú jeho každodenný prezidentský brífing a jeho posledný každotýždenný obed s viceprezidentom Joeom Bidenom v súkromnej prezidentovej jedálni.

 

Obamovým posledným činom v prezidentskom úrade bude dnes zrejme plánované udelenie záverečného kola milostí - bude nasledovať po stovkách zmiernených trestov a milostí, ktoré udelil tento týždeň už skôr. Informovaní predstavitelia uviedli, že posledná "várka" sa bude zameriavať na odsúdených za nenásilné drogové trestné činy, ktorí si odpykávajú dlhé tresty za mrežami. Tejto skupine ľudí sa Obama už dlho snaží pomáhať prostredníctvom udeľovania milostí.

 

Obamov Biely dom už funguje len s nevyhnutým personálom. Prezidentovi asistenti odchádzajú vo vlnách posledných niekoľkých týždňov a do stredajšieho večera ich zostala v zamestnaní len hŕstka. Vo zvyčajne rušnom Západnom krídle tak vládne akési tajuplné, desivé ticho, približuje agentúra AP. Zamestnanci, ktorí tam ešte zostali, vyprázdňujú pracovné stoly, odovzdávajú telefóny a lúčia sa s kolegami - často aj so slzami v očiach.

 

Obama sa na svojej poslednej tlačovej konferencii v stredu snažil ukončiť svoju kapitolu v dejinách optimistickými slovami. Povedal, že napriek zničujúcej prehre jeho Demokratickej strany vo voľbách si je istý budúcnosťou krajiny. Dodal, že mu nejde o to, aby odchádzal bezproblémovo, v štýle "Obama - žiadna dráma, ale skutočne v to verí".

 

"Je pravda, že za zatvorenými dverami nadávam viac než na verejnosti a niekedy zúrim a som frustrovaný ako každý iný človek," povedal Obama. "Ale v hĺbke duše si myslím, že budeme v poriadku. Musíme o to zápasiť, musíme pre tento cieľ pracovať a nebrať to ako samozrejmosť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies