Už je známe, kto vypracoval plán na zmenu moci v Kazachstane, kto riadil protesty a prečo ukradli z márnic 41 tiel

NETKY.SK • 17 Január 2022, 13:54 • 2 min
Už je známe, kto vypracoval plán na zmenu moci v Kazachstane, kto riadil protesty a prečo ukradli z márnic 41 tiel

PARÍŽ – Kazašský bankár na úteku, Mukhtar Ablyazov, ktorý žije vo Francúzsku, v rozhovore pre RIA Novosti uviedol, že vypracoval plán na zmenu moci v Kazachstane. Chce sa stať premiérom krajiny a má v úmysle požiadať o pomoc Západ.

slovakia

left justify in out

„Vypracovali sme plán a dosiahneme zmenu režimu. Odletím tam a budem šéfovať dočasnej vláde Kazachstanu počas  šiestich mesiacov. Potom budú vyhlásené voľby. Ak naša strana tieto voľby vyhrá, stanem sa legitímnym premiérom. Prezidentská funkcia nebude. Túto pozíciu zrušíme,“ povedal.

 

img

 

Centrum pre koordináciu protestov v Kazachstane sa nachádza v Kyjeve. „Máme tam organizačné sídlo – presnejšie sa to volá koordinačné centrum Demokratickej voľby Kazachstanu – sídli v Kyjeve,“ uviedol Abľazov.

 

Práca centrály na Ukrajine sa podľa neho zintenzívnila hneď po prvých vystúpeniach v Kazachstane. Demonštranti volali do tohto sídla, kde im odporučili prísne dodržiavať algoritmus vyvinutý takzvanou opozíciou. Tento algoritmus podľa neho existuje už viac ako štyri roky. Na jednej strane to znamená pokojné protesty, vrátane boja proti rabovačom, na starane druhej to zahŕňa zabavenie administratívnych budov.

 

img

 

Nepokoje, počas ktorých ozbrojenci napadli administratívne budovy a policajné stanice, vyrabovali banky a obchody a zabili 225 ľudí vrátane 19 bezpečnostných predstaviteľov, podľa Abľazova, neboli pokusom o štátny prevrat, ale o výkon ústavného práva na zhromaždenia, ktoré, ako uviedol, vraj mali pokojný charakter.

  

Finančník sa podľa svojich slov plánuje vrátiť do republiky, hoci v roku 2004 bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie za vraždu obchodného partnera Jerzhana Tatisheva. Nevylúčil, že sa tak stane v najbližšom čase.

 

Ablyazov má tiež v úmysle získať podporu západných lídrov. „Budeme žiadať. Teraz verejne vystupujem vo francúzskej televízii, osobne som oslovil Macrona a varoval som západné krajiny, že ak zaujmú vyčkávaciu pozíciu, tak v Strednej Ázii bude väčší kotol ako v Afganistane,“ dodal.

 

Politik poznamenal, že teraz žije nepretržite vo Francúzsku. Do iných krajín necestuje, pretože sa obáva prenasledovania zo strany kazašských úradov.

 

Doma ho súd uznal vinným z vytvorenia zločineckej skupiny a sprenevery prostriedkov banky BTA, škoda presahuje 7,5 miliardy dolárov. Neregistrované hnutie Demokratická voľba Kazachstanu, na jeho čele, bolo označené za extrémistickú organizáciu. V roku 2019 bol bankár iniciátorom veľkých protestov v deň prezidentských volieb.

 

img

 

Zaujímavosťou tiež je, že počas nepokojov v Alma-Ate vykonali zločinci sedem útokov na mestské márnice, odkiaľ ukradli 41 tiel, uviedol šéf policajného oddelenia mesta Kanat Taimerdenov.

 

„Mŕtvych nenechali a aj zranených vzali so sebou. V týchto dňoch došlo k siedmim útokom na márnice, pri ktorých bolo ukradnutých 41 tiel ich mŕtvych komplicov. Kto boli títo ľudia a odkiaľ prišli, nevieme,“ povedal.

 

Možno vás zaujme: Rusko sťahuje vojakov z Kazachstanu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies