Už je známa predbežná suma za komplexnú rekonštrukciu Hradu Krásna Hôrka

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 17:44 • 2 min
Už je známa predbežná suma za komplexnú rekonštrukciu Hradu Krásna Hôrka

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo svoj návrh na finančnú čiastku, ktorá je potrebná na komplexnú revitalizáciu našej národnej kultúrnej pamiatky Hradu Krásna Hôrka.

slovakia

left justify in out

"Príprava rozpočtu vychádzala z dostupných informácií, aktuálneho stavu výskumu hradu Krásna Hôrka a pripravenej projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie, ktorá je v schvaľovacom konaní," uviedla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD).

 

img

 

Celková suma predstavuje 35 miliónov eur. Financie budú poskytované postupne v rámci jednotlivých etáp revitalizácie. Do konca roka 2021 majú byť zhotovené infraštruktúra areálu hradu i jeho okolia, infocentrum a občianska vybavenosť podhradia.

 

"Ráta sa aj s obnovou zaniknutej severnej historickej prístupovej trasy (využívanej od vzniku hradu po polovicu 20. storočia), ktorá bude slúžiť ako druhá požiarna komunikácia a zároveň ako prístup na hrad od najbližšej zastávky verejnej autobusovej dopravy," informovala ministerka.

 

img

 

Ministerstvo deklaruje, že rekonštrukcia sa nemá týkáť len obnovy poškodených častí hradu po požiari v roku 2012, ale aj ostatných priestorov. Po rekonštrukcii by mala naša národná kultúrna pamiatka vyzerať ako na začiatku 20. storočia. Do celkovej rekonštrukcie budú zaradené aj reštaurátorské práce zbierkových predmetov, ktoré sa v súčasnej dobe na hrade nenachádzajú.

 

Ku koncu roka 2022 je naplánovaná rekonštrukcia dolného a stredného hradu, do roku 2023 má byť hotový aj horný hrad. "Korešpondujúc s dokončenými etapami rekonštrukcie bude hrad sprístupňovaný verejnosti," dodala Laššáková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona