Už aj Grécko ratifikovalo dohodu o jednotnom rezolučnom mechanizme

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:27 • 2 min
Už aj Grécko ratifikovalo dohodu o jednotnom rezolučnom mechanizme

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes privítala správu, že Grécko ukončilo proces ratifikácie medzivládnej dohody o jednotnom rezolučnom mechanizme.

slovakia

left justify in out

Komisia zároveň vyzvala Luxembursko, aby ako posledná z krajín zapojených do bankovej únie, čo najrýchlejšie ratifikovalo túto dohodu.

 

Jednotný rezolučný mechanizmus predstavuje druhý pilier bankovej únie. Prvým pilierom je jednotný mechanizmus bankového dohľadu.

 

Hraničný termín 30. november stanovený na ratifikáciu medzivládnej dohody o jednotnom rezolučnom mechanizme splnila väčšina členských štátov zúčastnených na bankovej únii. Grécko do tohto termínu dohodu síce ratifikovalo, ale nestihlo dokončiť formálne procedúry potrebné pre uloženie ratifikačnej listiny v Rade.

 

Európska komisia dnes vyzvala Luxembursko, aby ako posledný zostávajúci členský štát zúčastňujúci sa na bankovej únii tiež ratifikovalo medzivládnu dohodu o druhom pilieri bankovej únie.

 

Ratifikácia medzivládnej dohody znamená, že Jednotná rezolučná rada, ktorá bola zriadená ako samostatná agentúra EÚ 1. januára 2015, aby riešila problémové banky eurozóny, sa stane plne funkčnou inštitúciou. Znamená to tiež, že jednotný rezolučný fond sa začne napĺňať cez národné fondy krajín eurozóny vytvorené pre riešenie problémových bánk.

 

Medzivládna dohoda rovnako zabezpečuje, že uznesenia predstavenstva Jednotnej rezolučnej rady budú platiť od 1. januára 2016, čo má umožniť včasné a efektívne riešenie problémov nezdravých bánk v krajinách bankovej únie.

 

Eurokomisár pre finančnú stabilitu a finančné služby Jonathan Hill v tejto súvislosti ocenil snahy Grécka, že sa pripojilo k tým krajinám, ktoré už dokončili záverečné kroky pre ratifikáciu medzivládnej dohody o jednotnom rezolučnom mechanizme.

 

"Už zostáva Luxembursko. Dúfam, že sa im podarí ratifikovať túto dohodu ešte do konca roka," uviedol Hill v správe pre médiá.

 

K dnešnému dňu 18 členských štátov 19-člennej eurozóny predložilo ratifikačné listiny o jednotnom rezolučnom mechanizme do Rady EÚ: Belgicko, Cyprus, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Na týchto 18 členských štátov pripadá 98 % hlasov Rady EÚ zo všetkých zúčastnených členských štátov. Posledný členský štát, ktorý dohodu neratifikoval, je Luxembursko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies