Už 25 rokov majú deti svoj dokument o právach

NETKY.SK • 21 November 2014, 11:23 • 2 min
Už 25 rokov majú deti svoj dokument o právach

BRATISLAVA - Deti na celom svete majú už 25 rokov svoj dokument, je ním Dohovor o právach dieťaťa, ktorý prijalo Valné zhromaždenie OSN.

slovakia

left justify in out

Ide o materiál, ktorý patrí medzi najčastejšie prijímanú zmluvu v oblasti ľudských práv, informovala agentúru SITA Ingrid Kopčová z Unicef Slovensko. Dokument podľa jej slov deťom na celom svete zaručuje právo na zdravotnú starostlivosť, výživné jedlo, vzdelanie, ktoré rozvíja ich myseľ, slobodu od násilia a vykorisťovania, ako aj čas a priestor na hranie. Dohovor k septembru tohto roka ratifikovalo 194 krajín sveta, Slovensko ako samostatná krajina tak urobilo 1. januára 1993.

 

"Za 25 rokov zmenil dohovor osudy miliónov detí, pre ktoré sa stal svet lepším miestom pre život. Výrazne pomohli nielen zákony prijaté v jednotlivých krajinách, no dohovor ovplyvnil tiež vnímanie medzinárodných organizácií v nahliadaní na detskú prácu a umožnil, aby sa sami podieľali na zmenách smerujúcich k ich lepším zajtrajškom," uviedla Kopčová. Takmer o polovicu sa napríklad znížil počet úmrtí detí mladších ako päť rokov, znížil sa tiež počet detí, ktorých smrť zavinili osýpky, a to až takmer o 80 percent. Zvýšil sa počet tehotných žien, ktorým bola pred pôrodom poskytnutá kvalifikovaná starostlivosť. Zlepšil sa aj prístup detí k zdrojom pitnej vody v postihnutých regiónoch, hoci stovky miliónov z nich sa stále spoliehajú len na zdroje, ktoré môžu byť kontaminované výkalmi alebo škodlivými chemickými látkami. Za posledné dve desaťročia sa zvýšil aj podiel detí s prístupom ku vzdelaniu a znížil sa počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe. Krajiny však aj dnes napriek úsiliu stále bojujú s ďalšími problémami, ako sú napríklad detská práca, odvlečenie detí do zahraničia či ich vykorisťovanie a zneužívanie. 

 

"Počas 25 rokov od prijatia Dohovoru o právach dieťaťa svet prijal opatrenia v každom regióne. Tento mandát priniesol významné výsledky, pomáha chrániť a meniť životy miliónov detí. Napriek tomu stále nemôžeme tvrdiť, že práva všetkých detí sú dodržiavané," poznamenal výkonný riaditeľ Unicefu Anthony Lake. Aby sa vízie dohovoru stali realitou pre všetky deti aj v budúcnosti, bežné prístupy ochrany ich práv už čoskoro nebudú postačujúce. "Agenda detských práv zďaleka nie je kompletná. Je dôležité, aby každý štát vyvinul systémy sledovania, merania a vyhodnocovania, aby splnil svoje záväzky voči všetkým deťom," doplnila ho predsedníčka Výboru pre práva dieťaťa OSN Kirsten Sandberg. 

 

Vízia Dohovoru o právach dieťaťa sa môže dosiahnuť len vtedy, ak sú dodržiavané práva všetkých detí, bez ohľadu na to, kto sú a odkiaľ pochádzajú. "Práva a blahobyt všetkých detí tak musí byť v centre udržateľného rozvoja a najbližších cieľov, s ktorými vláda bude súhlasiť v najbližších desaťročiach," poznamenala Ingrid Kopčová z Unicef Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona