Už 15. kolo rokovaní o TTIP bude začiatkom októbra v New Yorku

NETKY.SK • 26 September 2016, 13:25 • 2 min
Už 15. kolo rokovaní o TTIP bude začiatkom októbra v New Yorku

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v poradí už 15. kolo rokovaní medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) sa bude konať v New Yorku v dňoch 3. až 7. októbra.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto kola rokovaní je, aby vyjednávači z oboch strán dosiahli čo najväčší pokrok vo všetkých bodoch rokovaní, najmä však čo sa týka spolupráce v regulačnej oblasti.

 

Vyjednávači oboch strán sa dohodli, že priebeh októbrových rokovaní dočasne prerušia, aby o ich vývoji informovali verejnosť, vrátane kriticky naladených mimovládnych organizácií, odborových združení a obchodných a spotrebiteľských organizácií.

 

Exekutíva EÚ zdôraznila, že rokovania 15. kola začnú v stredu 5. októbra a v súlade s politikou EK pre transparentnosť, podrobná správa o pokroku rokovaní bude zverejnená po ich skončení vo všetkých 23. úradných jazykoch EÚ. Záverečná tlačová konferencia 15. kola rokovaní sa uskutoční v piatok 7. októbra za prítomnosti oboch hlavných vyjednávačov z EÚ a USA.

 

Ministri obchodu členských krajín EÚ sa koncom minulého týždňa na neformálnom rokovaní v Bratislave, aj za účasti eurokomisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej, zhodli v názore, že ukončenie rokovaní o TTIP je do konca tohto roka nereálne.

 

"Z diskusie ministrov o stave rokovaní vyplynulo, že ukončenie rokovaní s americkou stranou do konca tohto roka je nereálne," uviedol minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) po ukončení neformálneho rokovania v Bratislave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies