ÚVZ varuje rodičov detí pred úpalmi pri horúčavách a úrazmi

NETKY.SK • 12 Jún 2015, 11:58 • 2 min
ÚVZ varuje rodičov detí pred úpalmi pri horúčavách a úrazmi

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) varuje rodičov detí pred letnými nástrahami, ktoré vyplývajú z teplého počasia.

slovakia

left justify in out

Jedným z rizík, ktoré hrozia deťom, je napríklad úpal. Vzniká priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou. Informoval o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný s tým, že deti by počas horúcich dní mali nosiť ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používať krém proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom.

 

Aj stravovanie detí v letnom období by sa malo riadiť zásadami, ktoré eliminujú riziko poškodenia zdravia. To môže vyplývať z konzumácie epidemiologicky nevyhovujúcich potravín. Sú to predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napríklad údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty, cukrárenské výrobky či zmrzlina. Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ďalším dôležitým opatrením je uprednostňovanie bezpečných potravinárskych produktov, ktoré nepredstavujú pre detský organizmus riziko. Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim. Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje.

 

Hygienici upozorňujú aj na zvýšenú úrazovosť u detí v letných mesiacoch, keďže sa viac venujú najrôznejším druhom športu. Na vysokej úrazovosti detí sa podieľa tiež cestná premávka. "Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia, ako napríklad nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní či dodržiavanie pravidiel cestnej premávky," uvádza Rovný a dodáva, že zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11:00 a 15:00 sa nevystavovať slnečným lúčom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona