UVZ odporúča pri návšteve sobotňajšieho referenda použiť respirátor a dezinfekciu

NETKY.SK • 20 Január 2023, 14:30 • 2 min
UVZ odporúča pri návšteve sobotňajšieho referenda použiť respirátor a dezinfekciu

BRATISLAVA - Vo volebnej miestnosti by si mali ľudia prekryť horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva SR v rámci súboru rád k zajtrajšiemu referendu.

slovakia

left justify in out

Radí tiež dodržiavať odstupy či používať dezinfekciu. "Ide o preventívne kroky, ktorými je možné počas aktuálnej pandémie COVID-19 a chrípkovej sezóny znižovať riziko šírenia respiračných ochorení (COVID-19, chrípka, chrípke podobné ochorenia a pod.)," ozrejmila Račková. Členovia volebných komisií by mali podľa ÚVZ vo volebných miestnostiach uverejniť oznam pre voličov o odporúčaní dodržiavať základné hygienicko-epidemiologické opatrenia. Mali by tiež zabezpečiť dezinfekciu rúk pred vstupom do volebnej miestnosti, ako aj na stoloch pre členov komisie. Úrad tiež radí predísť zhromažďovaniu osôb na jednom mieste. "Zabezpečte vo volebnej miestnosti len potrebný počet voličov v jednom okamihu," uviedol. Dôležité je aj pravidelné vetranie, dezinfekcia dotykových plôch, kľučiek aj písacích potrieb. "Písacie potreby dezinfikovať po každom použití voličom, nezdieľať písacie potreby medzi sebou," zdôraznili odborníci. Voličom úrad pred vstupom do miestnosti odporúča prekryť si horné dýchacie cesty a vydezinfikovať ruky. "V prípade, že pred vstupom do volebnej miestnosti nebude k dispozícii dávkovač dezinfekcie, použite vlastnú," doplnil. Pri čakaní v rade radí dodržiavať dostatočný sociálny odstup. "Ak je vo volebnej miestnosti veľa ľudí, počkajte pred ňou, aby v nej bol len potrebný počet voličov," podotkli odborníci. Odporúčajú tiež používať vlastné písacie potreby a po odchode z volebnej miestnosti taktiež vydezinfikovať si ruky. V prípade, že je volič v povinnej domácej izolácii pre ochorenie COVID-19 a požiadal o vyslanie špeciálnej volebnej komisie, mal by si pred jej príchodom prekryť horné dýchacie cesty respirátorom a vydezinfikovať si ruky. Použiť by mal vlastné písacie potreby. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona