Vláda uvoľnila 29,5 milióna eur na povodňové práce

NETKY.SK • 2 December 2010, 09:03 • 2 min
Vláda uvoľnila 29,5 milióna eur na povodňové práce

Vláda uvoľnila 29,5 milióna eur na povodňové práce

slovakia

left justify in out

Vláda dnes súhlasila s uvoľnením 29,5 milióna eur na povodňové zabezpečovacie a záchranné práce. Tie boli vykonané počas povodní na konci minulého roka a od začiatku tohto roka do konca augusta.
      Ďalších deväť miliónov eur poputuje na financovanie povodňových zabezpečovacích prác na vodných tokoch a stavbách v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku, Banská Štiavnica. Ide o obdobie od 1. septembra 2010 do odvolania II. stupňa povodňovej aktivity.
      Okrem toho ministerstvo financií súhlasilo s uhradením 30 percent škôd, ktoré voda spôsobila obciam a vyšším územným celkom. Ide o približne 30 miliónov eur. "Dozvedel som sa to na vláde," uviedol minister životného prostredia József Nagy po rokovaní kabinetu. Pôvodný materiál totiž s touto sumou nepočítal. Do Vianoc by podľa Nagya mali mať tieto financie obce a samosprávne kraje k dispozícii.
      Povodne, ktoré zasiahli Slovensko od začiatku roka do konca augusta, spôsobili škody vo výške takmer 337 miliónov eur. V nich nie sú zahrnuté škody v sektoroch poľnohospodárskej prvovýroby, lesného hospodárstva a chovu rýb. Podľa ministerstva životného prostredia sú sedemkrát väčšie ako priemerná ročná výška povodňových škôd v období rokov 1996 až 2009.
       Najväčšie vznikli štátu, a to 148,3 milióna eur. Veľká voda sa tiež podpísala pod zničenie majetku obyvateľov za 39,2 milióna eur, ako aj obcí (40,2 milióna eur), samosprávnych krajov (54,4 milióna eur) a podnikateľských subjektov (54,4 milióna eur).
      Vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác si vyžiadalo výdavky vo výške 18,2 milióna eur, vykonávanie povodňových záchranných prác ďalších 24,4 milióna eur. Vláda na pokrytie časti nákladov s tým súvisiacich uvoľnila v auguste 13,3 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies