Uvoľnenie menovej politiky spôsobilo pokles úročenia dlhov v eurozóne

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 13:31 • 2 min
Uvoľnenie menovej politiky spôsobilo pokles úročenia dlhov v eurozóne

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) prijala vo štvrtok (5. 6.) opatrenia na uvoľnenie menovej politiky.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie malo za následok zníženie výnosov štátnych dlhopisov. Najprudšie kleslo úročenie dlhov krízou zasiahnutých krajín eurozóny, na ktoré sa pomoc ECB zameriava predovšetkým. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Najviac sa uvoľnenie na dlhopisových trhoch prejavilo na úročení 5-ročných dlhopisov. Výnosy 5-ročných gréckych štátnych dlhopisov dnes predpoludním padli o 25 bázických bodov na 4,46 %. Pokles výnosov 5-ročných talianskych a španielskych dlhopisov bol o niečo miernejší, keď sa výnosy v prípade Talianska znížili na 1,37 % a v prípade Španielska na 1,25 %. Výrazne kleslo aj úročenie portugalského a írskeho dlhu. Výnosy nemeckých 5-ročných dlhopisov sa znížili na 0,39 %, a sú s výnimkou švajčiarskych dlhopisov najnižšie v Európe.

 

ECB prijala vo štvrtok rozsiahly protikrízový balík, ktorého cieľom je boj s dlhodobo nízkou infláciou, podpora ekonomiky a úverovania. Rada guvernérov ECB znížila kľúčový úrok o 10 bázických bodov na nové rekordné minimum 0,15 %. Depozitná sadzba klesla o 10 bázických bodov, s -0,10 % sa po prvýkrát dostala do negatívneho teritória.

 

ECB okrem toho ponúkne bankám v eurozóne lacné úvery prostredníctvom dlhodobých refinančných operácií (LTRO). Objem programu by mal dosiahnuť 400 miliárd eur. Centrálna banka tiež uviedla, že spustí program nákupu zabezpečených aktív a zastaví sterilizáciu štátnych dlhopisov eurozóny, ktoré doteraz nakúpila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies