Uvoľnenie lavín je málo pravdepodobné

NETKY.SK • 2 Január 2016, 10:35 • 2 min
Uvoľnenie lavín je málo pravdepodobné

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasné a mrazivé. V Malej Fatre sa na podhorí a v nižších polohách vyskytovala menšia oblačnosť.

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu sa pohybovali od -15°C do -9°C. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách prevládal čerstvý severný až severozápadný vietor do 30 km/h. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 cm tvrdého snehu. Nižšie a stredné polohy sú vytopené s nesúvislou tvrdou až ľadovou snehovou pokrývkou. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje od nadmorskej výšky 1 800 -1900 m. Povrch snehu je tvrdý až ľadový, na severe sa miestami vyskytuje preberajúca sa kôra.


Vo Vysokých a Západných je v najvyšších polohách (nad 1900 m n. m.) malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Po ochladení, je na väčšine miest snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Momentálne vyššie riziko ako pád lavíny predstavuje riziko pošmyknutia, alebo zakopnutia na tvrdom - zľadovatenom teréne. Na strmých a zľadovatených svahoch treba byť obzvlášť opatrný. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je na najbližšie dni zotrvalá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies