Uvoľnená prieskumná vzducholoď americkej armády spôsobila výpadky elektriny

NETKY.SK • 29 Október 2015, 07:20 • 2 min
Uvoľnená prieskumná vzducholoď americkej armády spôsobila výpadky elektriny

WASHINGOTN - Prieskumná vzducholoď americkej armády sa uvoľnila v stredu zo svojej stanice v štáte Maryland a niekoľko hodín sa voľne vznášala ponad severovýchodné časti USA. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vzducholoď, ku ktorej vzlietli dve armádne bojové stíhačky typu F-16, za sebou ťahala kotviace laná a počas svojho letu popretŕhala elektrické vedenia. Spôsobila tak výpadky elektriny v takmer 20.000 domácnostiach.


Vzducholoď sa vznášala vo výške približne 4800 metrov nad zemou a úradom trvalo niekoľko hodín, pokým sa im ju podarilo zachytiť. Na bezpečnosť letovej prevádzky medzitým dohliadal Federálny úrad pre letectvo (FAA).


Takmer 70 metrov dlhý balón sa napokon podarilo dostať pod kontrolu. Vzducholoď bezpečne pristála v Muncy, v štáte Pennsylvánia. K balónu boli podľa Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) vyslaní armádni experti.


Príčina uvoľnenia sa vzducholode nie je nateraz známa. Prieskumný balón, využívaný na sledovanie vzdušného priestoru severne od Washingtonu vrátane dronov a riadených striel, dokáže vo vzduchu vydržať až 30 dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies