ÚVO vyhovel námietkam v tendri na dozor pre D1 pri Žiline

NETKY.SK • 26 August 2014, 12:58 • 2 min
ÚVO vyhovel námietkam v tendri na dozor pre D1 pri Žiline

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vyhovel námietkam uchádzača s najnižšou ponukou proti vylúčeniu z užšej súťaže na stavebný dozor pre stavbu diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) tak musí odstrániť protiprávny stav, zaradiť vylúčeného uchádzača späť do súťaže a znovu vyhodnotiť ponuky. Námietky proti vylúčeniu pre mimoriadne nízku cenu predložilo na úrad začiatkom júna inžinierske združenie vedené bratislavskou firmou AE Dozoring, s.r.o.

 

"Námietky navrhovateľa sú v celom rozsahu opodstatnené. Nebol daný dôvod na vylúčenie ponuky navrhovateľa z predmetnej užšej súťaže. Kontrolovaný (NDS) nepreukázal, že by vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky navrhovateľa nebolo v súlade so žiadosťami o jej vysvetlenie," vyplýva z rozhodnutia úradu, zverejneného na jeho portáli po nadobudnutí právoplatnosti. 

 

Medzi týmto porušením zákona o verejnom obstarávaní a vyhodnotením ponúk je podľa ÚVO priama príčinná súvislosť. "Nakoľko nezákonné vylúčenie ponuky navrhovateľa znamenalo, že tomuto uchádzačovi bola zamedzená ďalšia účasť vo verejnom obstarávaní. A teda mu bolo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní zabránené, aby bol v predmetnej užšej súťaži potenciálne vyhodnotený ako úspešný uchádzač," dodal úrad. NDS podľa úradu porušila najmä princíp transparentnosti, keďže nedostatočne zdôvodnila, prečo považuje ponuku navrhovateľa za mimoriadne nízku. 

 

Ďalšími členmi nezákonne vylúčeného združenia na čele s AE Dozoring sú firmy so sídlom v Bratislave - Infraprojekt, s.r.o. (dcéra Dopravoprojektu, a.s.), BUNG Slovensko, s.r.o. a Terraprojekt, a.s. Stavebný dozor navrhli spomedzi štyroch uchádzačov vykonávať za najnižšiu cenu, a to 3,746 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Je to 27,85 % z predpokladanej ceny za poskytovanie týchto služieb počas siedmich rokov vo výške 13,448 mil. eur bez dane. 

 

NDS vylúčila aj ďalších dvoch uchádzačov s lacnejšou ponukou. Firma Infram, s.r.o. navrhla za služby cenu 4,431 mil. eur bez dane (32,9 % z predpokladanej ceny). Skupina v zložení SGS Czech Republic, s.r.o. Praha, HBH Projekt spol. s r.o. Brno, DIPA-SK s.r.o. Bratislava a SGS Slovakia spol. s r.o. Košice predložila ponuku za 4,639 mil. eur bez dane. V súťaži tak zostalo iba združenie s najvyššou ponukou v zložení EUTECH, a.s. Košice, ESP Consult, s.r.o. Šamorín, Müller a Hereth Ingenieurbüro für Tunnei und Felsbau GmbH z nemeckého Freilassingu a AP Investing SK, s.r.o. Bratislava. Za výkon stavebného dozoru žiada 7,865 mil. eur bez dane (58,5 % z predpokladanej ceny). 

 

Súčasný nový tender na stavebný dozor pre stavbu diaľnice s tunelom Višňové vyhlásila NDS ešte začiatkom roka 2013. Predošlú verejnú súťaž, vyhlásenú v júni 2012, zrušila po rozhodnutí ÚVO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies