Uvítal by som úplné odstránenie pokút v jazykovom zákone

NETKY.SK • 30 September 2010, 07:01 • 2 min
Uvítal by som úplné odstránenie pokút v jazykovom zákone

Uvítal by som úplné odstránenie pokút v jazykovom zákone

slovakia

left justify in out

img

Vysoký komisár OBSE pre menšiny Knut Vollebaek naďalej zastáva názor, aby z jazykového zákona úplne vypadli sankcie. "V takomto prípade nie sú želateľné, lebo nepodporujú všeobecné porozumenie medzi národmi a súdržnú spoločnosť," uviedol pred novinármi po dnešnom rokovaní s ministrom kultúry Danielom Krajcerom.
Za pozitívne považuje, že vládou schválená novela ich upravuje tak, že už nezasahujú do súkromnej sféry. "Ale uvítal by som ich plné odstránenie," dodal.
Ocenil tiež pozitívne reakcie maďarskej exekutívy. "Dúfam, že to pomôže zlepšiť vzťahy medzi oboma krajinami," konštatoval.
Komisár sa iba dnes dostal k anglickému prekladu novely zákona, ktorý v piatok (24.9.) na mimoriadnom rokovaní schválil kabinet Ivety Radičovej. Z tohto dôvodu sa detailne k jednotlivým ustanoveniam legislatívnej normy vyjadrí až po ich preštudovaní. Podľa jeho slov ho slovenská strana ubezpečila o tom, že jeho odporúčania vezmú do úvahy pri legislatívnom procese v Národnej rade SR.
Možnosť sankcionovania sa bude od januára budúceho roka týkať len prípadov, ak sa v štátnom jazyku nezverejnia informácie verejnej správy a informácie týkajúce sa života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov SR.
Ministerstvo už nebude povinné udeľovať pokuty, ale môže k nim pristúpiť ako k poslednej možnosti v istých krajných situáciách. V súčasnosti sa pohybujú od 100 do 5000 eur, od januára sa táto hranica upraví na 50 až 2500 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies