Uviaznutým baníkom bude možno pomáhať aj NASA

NETKY.SK • 24 August 2010, 07:09 • 2 min
Uviaznutým baníkom bude možno pomáhať aj NASA

Uviaznutým baníkom bude možno pomáhať aj NASA

slovakia

left justify in out

img

Čile požiada americkú vesmírnu agentúru NASA o pomoc v zápase o život 33 baníkov, ktorí uviazli 700 metrov pod zemou v púšti Atacama. Informovalo o tom dnes čilské ministerstvo zdravotníctva.
      Hlboko v podzemí bane totiž panujú v niečom podobné podmienky, akým čelia posádky ponoriek alebo astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).
      Úrady latinskoamerickej krajiny potrebujú predovšetkým technológie, ktoré by udržali baníkov v dobrej kondícii v stiesnenom priestore s limitovanými dávkami potravín. Potrebné sú tiež najmodernejšie potraviny vyvinuté pre takéto mimoriadne podmienky.  
      Záchranné práce sa v súčasnosti zameriavajú najmä na rehydratáciu baníkov. Muži uviazli 5. augusta v bani na meď pri meste Copiapó, približne 800 kilometrov severne od Santiaga. Po 17 mučivých dňoch sa z hĺbky 688 metrov vrátila sonda s odkazom, že všetci sú nažive a v poriadku. Odhaduje sa, že to môže trvať tri až štyri mesiace, zhruba až do Vianoc, kým sa baníkov podarí oslobodiť.
      Záchranárom sa zatiaľ podarilo vyhĺbiť len úzky otvor, cez ktorý dopravujú k uviaznutým mužom malé kapsule s potravou, vodou a kyslíkom. V priebehu niekoľkých mesiacov by mohli vykopať širší tunel s priemerom 68 centimetrov. Tak by baníkov nakoniec mohli dostať na povrch.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies