Uviazla vám kosť v krku, máte tráviace ťažkosti po štedrej večeri? Kedy je to na pohotovosť?

NETKY.SK • 24 December 2017, 21:14 • 2 min
Uviazla vám kosť v krku, máte tráviace ťažkosti po štedrej večeri? Kedy je to na pohotovosť?

BRATISLAVA - Rybia kosť uviaznutá v krku patrí medzi typické vianočné zdravotné ťažkosti. Nie je jediná, pretože niekto sa popáli vriacim olejom, prípadne sa mu kvôli prejedaniu spustí žlčníkový záchvat. Kedy nad tým môžeme mávnuť rukou a kedy už naozaj musíme na pohotovosť?

slovakia

left justify in out

Ak patríte medzi milovníkov vyprážaného kapra, dajte pozor na kosti! Každé sústo poriadne skontrolujte a rozžujte. Ak sa vám aj napriek všetkej snahe zadrhla v hrdle kosť, nepanikárte. Väčšina z nás siahne po kúsku suchého chleba a dúfa, že sa kosť zasekne do pečiva a prekĺzne hladko do žalúdka, kde si s ňou šťavy poradia. Väčšinou sa tak aj stane, ak sa ale kosť zasekne na mieste a nechce sa pohnúť, na nič nečakajte a čo najrýchlejšie vyrazte na pohotovosť. Nesnažte sa kosť vybrať doma, hrozí, že si miesto zhmoždíte, alebo dokonca prepichnete stenu prehĺtacej steny.

 

Ak by ste zostali sedieť doma, mohli by ste si privodiť vážnejšie problémy. A o to na Vianoce predsa nikto z vás nestojí. Ak sa kosť zasekla v oblasti mandlí alebo na koreni jazyka, lekár ju bez väčších problémov vyberie. Ak sa ale dostala do prehĺtacích ciest alebo sa zasekla na pažeráku, bude potrebné vykonať endoskopické vyšetrenie, výnimočne je potrebné kosť vybrať pod narkózou pomocou chirurgickej operácie. Inak hrozí, že spôsobí napríklad smrteľne nebezpečný zápal pažeráka. Nechceme vás ale zbytočne strašiť. Skrátka si počas štedrovečernej večere dajte pozor a zbytočne jedlo nehltajte.

 

Žlčníkári, zbystrite pozornosť

 

Vyprážaný kapor, zemiakový šalát, hromada cukroviniek a tiež alkohol. Táto kombinácia môže byť pre niekoho veľmi nepríjemná. Ak ste niekedy mali problémy so žlčníkom alebo vás trápi dlhšiu dobu, neberte prejedanie na ľahkú váhu. Chápeme, že Vianoce sú raz za rok, ale ak vás trápia napríklad žlčníkové kamene, mali by ste na to brať ohľad a s tučným a vyprážaným jedlom to príliš nepreháňať.

 

Na mierne bolesti pomôžu lieky na žlčník - majte ich radšej doma preventívne, rozhodne ale neberte lieky na bolesť. Žlčníkový záchvat nie je nič príjemné a môže viesť k závažnému ochoreniu, u ktorého je hospitalizácia bohužiaľ nevyhnutná. Keď sa objaví silná bolesť v hornej pravej časti brucha, ktorá vystreľuje do ramena alebo chrbta, máte zrejme problém, pridáva sa zvracanie, plynatosť, problény s trávením. Nič nejedzte ani nepite, najviac čierny čaj, ak sa bolesti nezmiernia, budete musieť k doktorovi, najmä ak sa pridá teplota alebo zimnica.

 

Pozor na popáleniny

 

Tiež máte tak radi, keď o Vianociach všade plápolajú sviečky a radi si pri vianočnom stromčeku zapálite prskavku? Tak si ale dajte pozor, aby vám túto vianočnú idylku nenarušili nepríjemné spáleniny. Prskavky preto umiestnite niekam, kde od nich nemôže nič chytiť a majte ich neustále na očiach.

 

Rovnako tak si dajte pozor pri smažení. Stačí mať na pamäti niekoľko jednoduchých pravidiel. Keď vyprážate na panvici, snažte sa mať jej madlo otočené smerom k sporáku. Pokiaľ by bolo otočené do priestoru, hrozí nebezpečenstvo, že o neho niekto zavadí. Keď máte dovarené, horúce nádoby dajte dostatočne ďaleko od zvedavých detí a zvierat. Posledná rada na záver, vriaci olej nesmie prísť do kontaktu s vodou.

 

Ak sa predsa len stane nehoda a vy sa popálite, v prvom rade skontrolujte rozsah a závažnosť zranení. Ak vám miesto iba sčervenie a silno páli, chlaďte ho aspoň dvadsať minút, ideálne pod tečúcou ľadovou vodou. Ak sa objavujú pľuzgieriky, v žiadnom prípade ich neprepichujte a ničím nemažte. Ak sa jedná o rozsiahlejšie popálenie, nečakajte ani minútu a vyrazte na pohotovosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies