Úvery na bývanie boli v novembri historicky najlacnejšie

NETKY.SK • 4 Január 2013, 13:32 • 2 min
Úvery na bývanie boli v novembri historicky najlacnejšie

Úvery na bývanie boli v novembri historicky najlacnejšie - Slovensko V novembri 2012 bola priemerná úroková sadzba úverov na bývanie pri všetkých fixáciách na úrovni 4,28 %. Medziročne tak ide o pokles o 0,6 percentuálneho bodu.

slovakia

left justify in out

img

V novembri 2012 bola priemerná úroková sadzba úverov na bývanie pri všetkých fixáciách na úrovni 4,28 %. Medziročne tak ide o pokles o 0,6 percentuálneho bodu. 

"Aktivita klientov spoločne s priaznivou cenou peňazí spôsobili, že v novembri požičali banky na bývanie za historicky najnižšiu úrokovú sadzbu,"informovala na základe údajov Slovenskej národnej banky (NBS) poradenská spoločnosť Fincentrum.

Historicky najnižšia úroková sadzba bola zaznamenaná aj pri plávajúcich úrokových sadzbách a fixáciách do jedného roka (vrátane), ktoré dosiahli v priemere 4,26 %. Úvery s fixáciou na dva až päť rokov sa predávali takisto pri doposiaľ najnižšej úrokovej sadzbe vo výške 4,24 %. "Práve vyjednávanie zo strany klientov a silnejúci podiel nezávislých sprostredkovateľov zrejme hýbe úrokovou sadzbou viac, ako priaznivá cena peňazí," skonštatoval analytik spoločnosti Ján Porázik.

Výrazné zadlžovanie sa Slovákov pokračovalo počas novembra 2012 aj v segmente spotrebiteľských úverov. Objem poskytnutých pôžičiek vo výške 138 miliónov eur je po októbri 2012 (142 miliónov eur) historicky druhý najsilnejší. A to aj napriek tomu, že priemerná úroková sadzba v novembri medzimesačne narástla z 13,9 % na 14,3 %. O trende lacných úverov sa tak v tomto prípade nedá hovoriť.

V prípade stavebných úverov sa počas novembra nárast dopytu nedostavil. Skôr naopak. V novembri si Slováci požičali sumu 1,6 milióna, čo predstavuje najnižšie číslo za celý minulý rok. Objem úverov pritom v 11. mesiaci medziročne poklesol o 10,3 % a medzimesačne o 28,2 %. "Priemerná úroková sadzba sa medzimesačne nepatrne znížila z 4,88 % na 4,86 %," uviedlo Fincentrum.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies