Uvažujete o hypotéke? Mali by ste sa poradiť s odborníkom

NETKY.SK • 26 Apríl 2018, 09:44 • 2 min
Uvažujete o hypotéke? Mali by ste sa poradiť s odborníkom

BRATISLAVA - Slovensko je najrýchlejšie sa zadlžujúcou krajinou v EÚ. To, čo ľudí motivuje k zadlžovaniu, sú nízke úrokové sadzby, čo môže byť potenciálne veľmi nebezpečné, pretože bývanie kupuje každý, aj ten, kto by si ho za normálnych okolností nemohol dovoliť.

slovakia

left justify in out

Preto sa sprísňujú podmienky pre získanie úverov na bývanie. Ak sa tak stane a podmienky sa zmenia, doplatiť na to môže veľa ľudí.

 

Ak si bude chcieť záujemca o hypotéku požičať 100-tisíc eur na nehnuteľnosť, banka mu požičia maximálne 90-tisíc eur. Po 1.7.2018 už nebude možné poskytnúť úver nad 90 % LTV (pomer požičiavanej sumy ku kupovanej nehnuteľnosti), pričom len 35 % všetkých úverov v banke môže byť nad 80 % LTV. Banky budú navyše poskytovať úvery len do výšky 8-násobku ročného príjmu žiadateľa. V prípade, ak žiadateľ zarába 1000 eur mesačne, teda 12-tisíc ročne, banka mu požičia maximálne 96-tisíc eur. Zvyšnú sumu si bude musieť dofinancovať sám, či už hotovosťou, spotrebným úverom alebo stavebným úverom. Pri posledných dvoch možnostiach je však potrebné počítať s tým, že úver sa značne preplatí.

 

"Pokiaľ teda žiadateľ nebude mať k dispozícii hotovosť, riešením bude to, že kúpu nehnuteľnosti bude nutné plánovať omnoho skôr. Podmienky na získanie úveru budú stále viac a viac komplikované, preto by mali ľudia viac využívať rady odborníkov, s ktorými si kúpu nehnuteľnosti naplánujú. Pôjde nielen o našetrenie hotovosti na LTV, ale aj o prispôsobenie príjmu v roku, kedy si bude chcieť brať úver. Ak niekto začne uvažovať o vlastnom bývaní, čím skôr to začne riešiť, tým je väčšia šanca, že sa mu to podarí," radí Ondrej Broska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona