Uvažovať o zvýšení sadzieb ECB je podľa Nowotneho predčasné

NETKY.SK • 21 December 2015, 09:22 • 2 min
Uvažovať o zvýšení sadzieb ECB je podľa Nowotneho predčasné

VIEDEŇ - Hospodársky rast eurozóny je omnoho menší v porovnaní s hospodárskym rastom USA a je príliš skoro hovoriť o zvyšovaní úrokových sadzieb. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

slovakia

left justify in out

"V Európe sme určite v situácii, keď sú hospodársky rast a miera inflácie nižšie ako v USA. V rámci Európy by bolo určite predčasné hovoriť o náraste úrokových sadzieb,“ povedal Nowotny pre ORF.

 

Európska centrálna banka na decembrovom zasadaní zredukovala depozitnú sadzbu v rámci svojho najnovšieho úsilia o oživenie poskytovania úverov a inflácie v eurozóne. V súlade s očakávaniami analytikov ECB znížila depozitnú sadzbu na -0,3 % z úrovne -0,2 %. Ide o krok, ktorého cieľom je stimulovať poskytovanie úverov prostredníctvom sprísnenia postihov bánk, ktoré nechávajú svoju prebytočnú hotovosť v ECB. Svoju hlavnú refinančnú sadzbu ECB ponechala na nezmenenej úrovni 0,05 % a sadzbu jednodňových refinančných operácií potvrdila vo výške 0,3 %.

 

Americký Fed minulý týždeň prvýkrát po deviatich rokoch zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu. Americká centrálna banka sa rozhodla pre zvýšenie o 0,25 percentuálneho bodu. Základná úroková sadzba sa tak dostáva do rozpätia od 0,25 do 0,50 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies