Uväznený Iračan si chcel prenajať izbu v Krakove pri trase, ktorou prejde pápež František

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 17:54 • 2 min
Uväznený Iračan si chcel prenajať izbu v Krakove pri trase, ktorou prejde pápež František

VARŠAVA/LODŽ - U 48-ročného Iračana, na ktorého súd v poľskom meste Lodž uvalil dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu pre podozrenie z nedovoleného prechovávania výbušnín, sa podľa informácií investigatívneho novinára spravodajskej televízie TVN24 našli fotografie železničných staníc v Krakove a v Lodži.

slovakia

left justify in out

Iračan pôvodne pri výsluchu uviedol, že fotografie mal preto, lebo zamýšľa otvoriť pizzeriu v Poľsku, čo však vyvolalo nedôveru poľských vyšetrovateľov. Dôvodom bol fakt, že muž nemá dostatok finančných prostriedkov potrebných na spustenie podobnej prevádzky.

 

Medzičasom uväznený muž však prišiel už s novou verziou, v zmysle ktorej fotografie urobil z poverenia švajčiarskej rozviedky. Ďalšie podrobností neuviedol.


Z vyšetrovania však preniklo na verejnosť aj to, že zadržaný Iračan sa pokúšal v Krakove prenajať si izbu popri trase, ktorou prejde cez mesto pápež František počas nadchádzajúcej návštevy dejiska Svetových dní mládeže (SDM).


K zadržaniu podozrivého muža došlo len niekoľko dní pred plánovanou návštevou pápeža Františka. Ten má do Poľska pricestovať v stredu, aby sa tam zúčastnil na viacerých podujatiach Svetových dní mládeže, ktorých dejiskom bude Krakov a jeho okolie.


Ako vyplýva z dnes spresnených informácií, muža zadržali príslušníci tajných služieb ešte vo štvrtok v hotelovej izbe v Lodži, neskôr na neho uvalili spomínanú vyšetrovaciu väzbu.
U neho i v hoteloch v Krakove a v Lodži, v ktorých sa zdržiaval, sa našli stopy po trhavinách.


Orgány poľskej prokuratúry na margo zadržaného najskôr uviedli, že je podozrivý z prípravy teroristických činov. Ako však neskôr doplnila prokurátorka Beata Marczaková, odhalené množstvo materiálu by nestačilo na spôsobenie explózie, preto niet dostatočného dôvodu na vznesenie obžaloby z teroristických aktivít.


Aj bez tohto dôvodu je pre podozrenie zo zločinu voči verejnej bezpečnosti opodstatnené uvalenie dvojmesačnej vyšetrovacej väzby, upozornil hovorca lodžského súdu Pawel Urbaniak s tým, že v prípade potvrdenia viny hrozí zadržanému trest väzenia v rozmedzí od šiestich mesiacov do ôsmich rokov.


Podľa informácií, ktoré zazneli v spravodajstve televíznej stanice Polsat, mal muž pri sebe poznámky naznačujúce prípravu teroristického činu s dôrazom na prevádzky francúzskych supermarketov v Poľsku.


Zadržaný žil v minulosti niekoľko rokov vo Švajčiarsku a následne vo Švédsku, odkiaľ ho vyhostili pred niekoľkými týždňami. Poľské orgány však teraz usilovne zisťujú, z ktorej krajiny sa vlastne Iračan, ktorého osobné dokumenty sa zdajú byť pravé, dostal do Poľska.


Poľské bezpečnostné zložky navyše po jeho zadržaní pátrajú aj po možných komplicoch, respektíve väčšom množstve trhavín.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona