Uväznenie Tymošenkovej bolo politicky motivované a nezákonné

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 12:30 • 2 min
Uväznenie Tymošenkovej bolo politicky motivované a nezákonné

ŠTRASBURG – Uväznenie bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej bolo protiprávne a politicky motivované. V utorok o tom jednomyseľne rozhodol Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, čím vyhovel jej sťažnosti.

slovakia

left justify in out

ESĽP ale neuznal expremiérkinu sťažnosť na zlé zaobchádzanie vo väzbe. Rozhodnutie súdu ešte nie je konečné, pretože obe strany majú tri mesiace na to, aby sa odvolali. “Súd rozhodol, že väzba bola od začiatku protiprávna a politicky motivovaná,” uvádza sa vo verdikte. Ukrajina podľa ESĽP porušila zadržaním Tymošenkovej štyri paragrafy Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Expremiérka si momentálne odpykáva sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, keď uzavrela pre štát nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Pre zdravotné ťažkosti Tymošenková strávila viacero mesiacov v nemocnici mimo väznice. Ukrajinská prokuratúra vzniesla voči Tymošenkovej aj ďalšie obvinenia, podľa ktorých bola jedným z objednávateľov vraždy poslanca Jevhena Ščerbaňa a dopustila sa sprenevery a daňových únikov. Expremiérka odmieta priznať akékoľvek pochybenie a označuje sa za obeť politického prenasledovania. Stíhanie Tymošenkovej viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies