Uväznenie aktivistov vyvolalo znepokojenie v Nemecku i vo Švédsku

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 17:26 • 2 min
Uväznenie aktivistov vyvolalo znepokojenie v Nemecku i vo Švédsku

BERLÍN - Nemecká vláda vzala so znepokojením na vedomie uväznenie ľudskoprávnych aktivistov z rôznych krajín vrátane nemeckého občana Petera Steudtnera.

slovakia

left justify in out

Pre tlačovú agentúru DPA to dnes v Berlíne vyhlásil vládny hovorca. Istanbulský súd dnes rozhodol, že šesť ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky tureckej pobočky Amnesty International (AI) bude vo vyšetrovacej väzbe až do procesu. Idil Eserovú a päť ďalších osôb vrátane dvoch zahraničných lektorov zo Švédska a Nemecka a ich tureckých kolegov obvinili z podpory teroristickej organizácie, informoval Andrew Gardner, expert AI na Turecko. Zatiaľ nie je jasné, ktorú teroristickú organizáciu mali podporovať. Štyroch ďalších aktivistov, ktorým hrozila väzba, prepustili na slobodu, avšak nemôžu opustiť Turecko a musia sa pravidelne hlásiť na polícii.

 

Spomínaných desať ľudí zadržali 5. júla, keď sa zúčastňovali na konferencii o digitálnej bezpečnosti v Istanbule. Stalo sa tak mesiac po tom, ako polícia zatkla Tanera Kiliča, predsedu správnej rady Amnesty International Turecko.

 

Nemecká vláda nemá žiadne indície o opodstatnenosti obvinení voči spomínanému nemeckému občanovi alebo ďalším uväzneným účastníkom workshopu v Istanbule. Kabinet predpokladá, že turecká strana umožní konzulárny servis pre nemeckého občana a že mu nijakým spôsobom nebude brániť.

 

Hovorca vlády Steffen Seibert na jednej zo sociálnych sietí vyjadril solidaritu s nespravodlivo zadržaným krajanom a ubezpečil, že sa Berlín za neho zasadí na všetkých úrovniach. Podľa informácií vlády v Berlíne zadržali doteraz v Turecku v súvislosti s vlaňajším pokusom o štátny prevrat v krajine 22 nemeckých občanov, trinásť zh nich medzičasom prepustili z policajných ciel predbežného zadržania alebo väzenia. Spomínaný údaj zahrnuje tak osoby s dvojakým občianstvom, ako aj ľudí s výlučne nemeckým občianstvom.

 

Uväznenie aktivistov vyvolalo dnes i ďalšie reakcie v zahraničí. Generálny tajomník Amnesty International Salil Shetty z Indie v reakcii povedal, že nejde o legitímne vyšetrovanie, ale politicky motivovaný hon na čarodejnice. Švédske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Turecko o objasnenie o právnom základe rozhodnutia o uvalení vyšetrovacej väzby. Prípadom sa zaoberajú nielen rezort diplomacie v Štokholme, ale aj švédska ambasáda v Ankare a generálny konzulát tejto severskej krajiny v Istanbule. Hovorkyňa ministerstva Jessica Garpvallová netajila znepokojenie v súvislosti s uväznením švédskeho aktivistu Aliho Gharaviho a dodala, že sa švédska strana usiluje o jeho návštevu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies