Uväznení tureckí novinári adresovali otvorený list nemeckej kancelárke

NETKY.SK • 28 November 2015, 15:55 • 2 min
Uväznení tureckí novinári adresovali otvorený list nemeckej kancelárke

ISTANBUL - Uväznení tureckí novinári z opozičného denníka Cumhuriyet, šéfredaktor Can Dündar a zástupca regionálneho vydania tohto denníka v Ankare Erdem Gül sa v predvečer summitu EÚ-Turecko obrátili otvoreným listom na nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú.

slovakia

left justify in out

Šéfku spolkovej vlády požiadali v ňom o solidaritu a vyjadrili nádej, že úsilie o riešenie utečeneckej krízy jej nezabráni naďalej brániť západné hodnoty ako občianske práva, slobodu prejavu a tlače.

 

Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA, ktorá má k dispozícii text otvoreného listu.

 

Signatári v písomnosti, ktorú by spomínaný denník mal zverejniť v nedeľňajšom vydaní, kritizovali Merkelovej rokovania s tureckými predstaviteľmi a vyjadrili názor, že vláda krajiny polmesiaca vôbec nerešpektuje slobodu prejavu a slobodu tlače.

 

Dvojicu novinárov, ktorých zadržali v utorok, poslal turecký súd vo štvrtok do väzenia v Istanbule, a to pre obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii a vyzradenia štátnych tajomstiev. Dvojica vo väzení zostane až do začiatku súdneho procesu.

 

Denník Cumhuriyet (Republika) totiž ešte v máji zverejnil fotografie, ktoré zachytávali turecké kamióny vezúce muníciu sýrskym militantom. Zábery údajne pochádzali z januára 2014 a zachytávali nákladné autá smerujúce do Sýrie. Cumhuriyet tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom.

 

Turecká vláda obvinenie poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí spomedzi úradníkov však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia.

 

Turecká prokuratúra začala s vyšetrovaním novinárov po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal vo veci trestné oznámenie.

 

Proti uväzneniu dvojice demonštrovali vo štvrtok stovky ich stúpencov v Istanbule. Na rozohnanie demonštrantov v Ankare použila turecká polícia slzotvorný plyn.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies