Uväzneného žurnalistu v Turecku Denisa Yücela navštívil nemecký generálny konzul

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 08:01 • 2 min
Uväzneného žurnalistu v Turecku Denisa Yücela navštívil nemecký generálny konzul

ISTANBUL - Uväzneného spravodajcu nemeckého periodika Die Welt Denisa Yücela navštívil dnes po druhý raz za mrežami nemecký generálny konzul v Istanbule Georg Birgelen.

slovakia

left justify in out

So žurnalistom strávil podľa informácií generálneho konzulátu viac ako hodinu a dlhšie sa s ním rozprával, pričom získal poznatky o podmienkach, v ktorých novinár aktuálne žije, ako aj o jeho zdravotnom stave.

 

Birgelen navštívil spravodajcu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom vo väznici Silivri západne od Istanbulu už začiatkom apríla. Na Yücela uvalili po zadržaní a dvojtýždónvom pobyte v policajnej cele vyšetrovaciu väzbu 27. februára, a to pre podozrenie, že sa dopustil vyvolávania štvavých nálad a propagandy v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich a hnutia kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého tureckí činitelia vinia zo zosnovania zmareného pokusu o štátny prevrat v júli 2016.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí privítalo povolenie na návštevu uväzneného, u ktorého boli opakovane už aj jeho rodinní príslušníci, avšak znova vyzvalo i na jeho prepustenie na slobodu. Prekladateľke Mesale Toluovej Čorluovej (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali 30. apríla a uväznili 5. mája, sa zatiaľ konzulárnej pomoci nedostalo napriek žiadostiam z Berlína. Toluová Čorluová pritom nemá dvojaké, ale výlučne nemecké občianstvo.

 

V uplynulých dňoch však mal možnosť navštíviť ju v ženskej väznici jej otec, ktorý s ňou strávil necelých 45 minút a doniesol jej i 2,5-ročného synčeka, ktorý teraz môže zostať pri mame.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies