Uväznená členka Pussy Riot Tolokonnikovová sa odvolala na Najvyššom súde

NETKY.SK • 7 November 2013, 17:46 • 2 min
Uväznená členka Pussy Riot Tolokonnikovová sa odvolala na Najvyššom súde

MOSKVA - Členka punkrockovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová požiadala ruský Najvyšší súd o zrušenie jej trestu dvojročného väzenia. Agentúru Reuters o tom dnes informovala jej právna zástupkyňa Irina Chrunová.

slovakia

left justify in out

"Podali sme odvolanie na Najvyšší súd," uviedla. Tolokonnikovovú (23) spolu s dvoma ďalšími členkami Pussy Riot odsúdili za výtržníctvo za provokačné protiputinovské vystúpenie v moskovskom pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v roku 2012. V septembri začala držať hladovku na protest proti podmienkam vo väznici v Mordvianskej republike, približne 450 kilometrov východne od Moskvy, kde mala podľa vlastných slov obavy o svoju bezpečnosť. Po zhoršení zdravotného stavu museli hladujúcu hudobníčku hospitalizovať. Z nemocnice ju mali previezť do pôvodnej väznice, avšak po opätovnom vyhlásení hladovky väzenská služba 18. októbra nariadila jej umiestnenie do inej trestaneckej kolónie.

Podľa advokátky sa vyskytli náznaky, že Tolokonnikovovú previezli do väzenia na Sibíri, asi 3600 kilometrov na východ od Moskvy, nepodarilo sa jej to však overiť. "Neviem to naisto, pretože ju skrývajú... Nemôžem nič potvrdiť, kým sa mi moja klientka neozve," citovala ju agentúra Reuters. Advokátka povedala, že sa s ňou nemôže spojiť už takmer tri týždne.

Amnesty International dnes naliehala na ruské orgány, aby povedali príbuzným, kde sa hudobníčka nachádza, a umožnili jej kontakt s jej advokátkou. Hovorkyňa väzenskej služby uviedla, že úrady môžu informovať o mieste pobytu väzňov iba príbuzných. Manžel Tolokonnikovovej Piotr Verzilov tiež počul o tom, že bola údajne prevezená do väzenia v Krasnojarskej oblasti.

Ďalšiu z odsúdených členiek Pussy Riot Jekaterinu Samucevičovú pustili vlani z väzenia na odvolanie, avšak súdy odmietli niekoľko žiadostí Tolokonnikovovej a Marije Aľochinovej (25), ktorým sa tresty skončia začiatkom marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies