Utrecht otvoril najväčšie podzemné parkovisko pre bicykle na svete

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:51 • 2 min
Utrecht otvoril najväčšie podzemné parkovisko pre bicykle na svete

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandské mesto Utrecht otvorilo prvú časť najväčšieho podzemného parkoviska pre bicykle na svete.

slovakia

left justify in out

Parkovisko sa nachádza vedľa hlavnej železničnej stanice a od dnešného rána je tam priestor na parkovanie pre 6000 bicyklov. Spravodajský server DutchNews.nl dnes upozornil, že ďalších 1500 miest pre bicykle pribudne ešte do októbra tohto roku a keď sa dokončí aj druhá fáza výstavby podzemného parkoviska v priebehu roka 2018, celkovo sa tam zmestí až 12.500 bicyklov.

 

Utrechtská mestská rada tvrdí, že po dokončení projektu mesto bude mať najväčšie podzemné parkovisko na bicykle na svete. Rekord v súčasnosti patrí Tokiu, kde existuje podzemné parkovisko pre 9400 bicyklov. Holandsko je povestné svojou bicyklovou kultúrou a podobne ako Utrecht sa aj iné mestá snažia vyjsť v ústrety prívržencom ekologickej dopravy, hlavne v okolí železničných staníc. V Haagu sa má už na jar budúceho roka otvoriť podzemné parkovisko pre 8500 bicyklov.

 

Aj napriek tomu holandské ministerstvo dopravy priznáva, že vážne podcenilo potrebu vysokého počtu parkovacích miest pre bicykle v okolí železničných staníc. Saskia Kluitová z holandskej Únie cyklistov "Fietsersbond" upozornila, že krajina bude potrebovať okolo 180.000 nových miest na parkovanie. Podľa jej slov tejto výzve musia spoločne čeliť národné orgány ako aj provinčné a miestne samosprávy, aby včas vypracovali územné plány a uvoľnili potrebné financie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona