Utorková razia v Bruseli: Polícia zverejnila identikit jedného z mužov na úteku

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 15:21 • 2 min
Utorková razia v Bruseli: Polícia zverejnila identikit jedného z mužov na úteku

BRUSEL - Byt v bruselskej štvrti Forest, kde sa v utorok v snahe nájsť komplicov páchateľov atentátov v Paríži uskutočnila spoločná razia francúzskej a belgickej polície, si prenajal Mohamed Bakkali.

slovakia

left justify in out

Ide o muža, ktorý si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde sa vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z novembra 2015.


Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.


Podľa týchto zdrojov auto značky BMW, ktoré si Bakkali tiež prenajal, sa pohybovalo v bezprostrednej blízkosti troch bytov a domov, kde sa pripravovali parížske atentáty. Tieto nehnuteľnosti sa nachádzali na bruselskom predmestí Schaerbeek a v mestách Charleroi a Auvelais.


Belgická tlač dnes zverejnila identikit jedného z dvoch mužov, ktorým sa v utorok počas protiteroristickej operácie vo štvrti Forest podarilo ujsť. Hovorca prokuratúry uviedol, že polícia po oboch osobách intenzívne pátra.


Podľa polície je hľadanou osobou muž severoafrického vzhľadu, vo veku 25-28 rokov, s výškou 185 centimetrov a štíhlej postavy. V čase úteku mal na hlave bielu šiltovku. Denník Derniere Heure s odvolaním sa na políciu napísal, že muž je "ozbrojený a nebezpečný".


Počas utorkovej operácie v byte na ulici Dries vo štvrti Forest na juhozápade Bruseli zasahujúci policajti zastrelili jedného muža. Belgická federálna prokuratúra dnes spresnila, že ide o Alžírčana Mohameda Belkaida, narodeného 9. júla 1980, ktorý sa v Belgicku zdržiaval ilegálne. Polícia ho nesledovala, ale evidovala krádež, ktorú spáchal v roku 2014.


Polícia ho v utorok zastrelila v okamihu, keď sa snažil strieľať z okna bytu, kde sa neskôr našlo 11 zásobníkov do útočnej pušky kalašnikov, ale žiadne výbušniny. V byte polícia objavila aj knihu o salafizme a zástavu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš).


Polícia zatiaľ zadržala dve podozrivé osoby, ale nateraz sa nepotvrdila ich spojitosť so streľbou na predmestí Forest. Jeden zo zadržaných utrpel strelné zranenie nohy. Do nemocnice ho priviezla neznáma osoba, ktorá potom ušla. Druhého podozrivého zadržali počas policajnej razie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies