Útočník použil na ostrove strely dum-dum, ktoré trhajú vnútro tela

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 08:13 • 2 min
Útočník použil na ostrove strely dum-dum, ktoré trhajú vnútro tela

Útočník použil na ostrove strely dum-dum, ktoré trhajú vnútro tela

slovakia

left justify in out

img

Hlavný chirurg v nórskej nemocnici, kde ošetrujú obete piatkovej táborovej masakry, dnes uviedol, že vrah použil špeciálne náboje vyrobené tak, aby sa v tele roztrieštili a spôsobili čo najväčšie poškodenie vnútorného tkaniva.
      Dr. Colin Poole, šéf chirurgie v nemocnici Ringriket v meste Hönefoss severozápadne od nórskej metropoly Oslo, oznámil, že chirurgovia, ktorí ošetrili 16 obetí so strelnými poraneniami, nevytiahli žiaden celý náboj.
      Lekár povedal pre tlačovú agentúru Associated Press (AP): "Spomínané náboje v tele explodujú... Tieto náboje spôsobili vnútorné poranenia, ktoré sú doslova hrôzostrašné."
      Odborníci na balistiku uviedli, že takzvané strely dum-dum vážia menej a možno nimi s väčšou presnosťou zasiahnuť cieľ. Tieto strely s trhacím účinkom bežne používajú v britskom vojenskom letectve a tiež poľovníci loviaci malú zver.
      Anders Behring Breivik obvinený z dvojitého útoku v Nórsku, ktorý si vyžiadal najmenej 93 obetí, mal ešte pri sebe "množstvo munície", keď sa vzdal špeciálnym policajným silám a tie ho zatkli. Oznámil to dnes novinárom šéf polície v Osle, Svenung Sponheim. Dodal, že Breivik mal pri sebe dve zbrane.
      Polícia prišla na ostrov Utöya neďaleko Osla hodinu po tom, čo miestna polícia prijala núdzový telefonát a dozvedala sa tak o streľbe v letnom mládežníckom tábore Nórskej robotníckej strany (DNA), informoval ďalej policajný šéf.
      Nórska polícia nepožiadala o žiadne samostatné vyšetrovanie v iných krajinách.
      Breivik, ktorý podľa svojich slov chcel útokmi v tábore a v Osle "zmeniť spoločnosť", zabil 93 ľudí. Počet obetí však ešte môže stúpnuť, pretože nezvestní sú štyria či piati ľudia z ostrova Utöya a polícia prehľadáva aj trosky budov v centre metropoly vrátane vládnych úradov.
      Najmenej 31 osôb je údajne v nemocnici vo vážnom alebo kritickom stave.
      V pondelok je v Nórsku plánovaná minúta ticha na pamiatku obetí.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies