Útoky v Paríži poznamenali aj rokovanie šéfov diplomacie EÚ

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:14 • 2 min
Útoky v Paríži poznamenali aj rokovanie šéfov diplomacie EÚ

BRATISLAVA - Teroristické útoky v Paríži poznamenali atmosféru i program pravidelného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Na rokovaní, ktoré sa konalo v pondelok 16. novembra v Bruseli, Slovensko zastupoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Napoludnie sme si minútou ticha uctili pamiatku obetí týchto barbarských činov," cituje tlačová správa zo slovenského rezortu diplomacie Miroslava Lajčák. Minister zahraničných vecí SR si obete teroristických útokov uctil v pondelok večer aj priamo v Paríži zapálením sviečky pri koncertnej sále Bataclan, kde v piatok 13. novembra zahynulo najviac ľudí. Podľa ministra Lajčáka Slovensko i ostatné krajiny EÚ poskytujú Francúzsku maximálnu súčinnosť, pričom bezpečnostné služby zintenzívnili spoluprácu, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.


Rokovaniu ministrov zahraničných vecí štátov EÚ dominovala téma migrácie a v rámci nej stretnutie EÚ s Tureckom, pripravované na záver novembra. "Keďže Turecko hrá pri riešení tejto problematiky kľúčovú úlohu, je potrebné pozrieť sa na jeho očakávania. Slovensko nemá problém s odblokovaním prístupových rokovaní, ani s vízovou liberalizáciou. O to viac, že jej súčasťou bude aj readmisná dohoda dôležitá pre úniu," cituje tlačová správa šéfa slovenského rezortu diplomacie. Minister Miroslav Lajčák požiadal Európsku komisiu a Európsku službu pre vonkajšiu činnosť o prehľad nástrojov a fondov, ktoré EÚ využíva na riešenie migračnej krízy.


Šéfovia diplomacie krajín EÚ ďalej hovorili o Sýrii. Na tejto časti rokovania sa zúčastnil aj predstaviteľ OSN pre túto krajinu a informoval o medzinárodných rokovaniach o vojne v Sýrii, ktoré sa konali v sobotu 14. novembra vo Viedni. Podľa ministra Miroslava Lajčáka je situácia "veľmi zložitá, ale vytvorilo sa momentum i nádej na začiatok politického procesu smerom k transformácii spoločnosti, k novým voľbám a k zmene ústavy". Za pozitívum považuje, že vo Viedni sedeli za stolom všetci partneri, ktorí môžu prispieť k riešeniu. "Len inkluzívny proces nás posúva dopredu,“ zdôraznil. Islamský štát, naopak, označil za protivníka, ktorého treba poraziť. Program ministra Lajčáka pokračuje dnes v Paríži rokovaním s francúzskym rezortným partnerom Laurentom Fabiusom, účasťou na zasadnutí UNESCO na vysokej politickej úrovni a stretnutím s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies