Útoky v Paríži čiastočne ovplyvnili cenu Brentu, klesla ku 43,6 USD/barel

NETKY.SK • 17 November 2015, 09:23 • 2 min
Útoky v Paríži čiastočne ovplyvnili cenu Brentu, klesla ku 43,6 USD/barel

LONDÝN - Cena ropy Brent zaznamenala dnes pokles, keď náladu na trhoch do určitej miery ovplyvnili obavy o vývoj ekonomiky v dôsledku teroristických útokov v Paríži, ako aj nadmerné zásoby komodity vo svete. Na druhej strane, cena americkej ropy WTI vzrástla potom, ako ju podporil rast akciových trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Francúzske vzdušné sily uskutočnili v noci na dnes letecké útoky proti Islamskému štátu, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za piatkové krvavé útoky v Paríži. No obavy, že zvýšenie útokov na Blízkom východe by mohlo ovplyvniť dodávky ropy na svetové trhy, čo by podporilo cenu ropy, čiastočne prekonali iné obavy, a to z prípadných negatívnych dôsledkov teroristických útokov na ekonomickú aktivitu v Európe.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 18.31 h SEČ o 86 centov (takmer 2 %) na 43,61 USD (40,67 eura) za barel (159 litrov). Naopak, cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom vzrástla o 38 centov na 41,12 USD/barel, keď ju podporil rast akciových trhov. Predtým však klesla až k hranici 40 USD/barel.

 

Za minulý týždeň zaznamenali ceny ropy najvýraznejšie týždňové straty za osem mesiacov, keď pokles dosiahol viac než 8 %. Dôvodom boli informácie o raste zásob ropy v USA, ako aj svetových zásob. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) dosiahli svetové zásoby ropy a ropných produktov rekordné 3 miliardy barelov, pričom nadbytku sa trh bude zbavovať ešte niekoľko mesiacov.

 

(1 EUR = 1,0723 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona