Útoky v Egypte a v Turecku možno očakávať aj v budúcnosti

NETKY.SK • 12 December 2016, 08:19 • 2 min
Útoky v Egypte a v Turecku možno očakávať aj v budúcnosti

BRATISLAVA - Podobné útoky, ktoré sa odohrali v sobotu 10. decembra v Turecku a včera v Egypte, možno očakávať aj v budúcnosti. Domnieva sa slovenský bezpečnostný expert Milan Žitný.

slovakia

left justify in out

„Nie je to nič prekvapujúce. Turecko je už v otvorenom konflikte s Kurdmi, ktorí sa snažia využiť situáciu v Sýrii a v Iraku vo svoj prospech a Turecko sa obáva, že o to isté, to znamená autonómne postavenie, sa budú Kurdi usilovať aj u nich. Preto Turecko útočí na kurdské jednotky bojujúce proti Islamskému štátu," povedal ďalej Žitný.

 

"Čo sa týka Egypta, tak vládne kruhy nemajú krajinu pod kontrolou. Napätie a zárodky konfliktov, počínajúc od arabskej jari nie sú vyriešené ani zažehnané. Podobné útoky preto možno očakávať aj v budúcnosti," dodal.

 

Bombový útok v hlavnej koptskej katedrále v egyptskej Káhire si dnes vyžiadal najmenej 25 obetí na životoch a 35 zranených. Väčšina obetí sú ženy a deti. Informovala o tom dnes egyptská štátna televízia s tým, že ide o najzávažnejší útok proti tejto náboženskej menšine za posledné obdobie. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

 

Na strane druhej počet obetí dvoch výbuchov, ku ktorým došlo v sobotu večer v tesnej blízkosti futbalového štadióna v Istanbule, stúpol na 38. Informoval o tom dnes turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

 

Spresnil, že o život prišlo 30 príslušníkov polície, siedmi civilisti a jedna osoba, ktorej totožnosť sa zatiaľ nepodarilo určiť.

Minister súčasne korigoval aj počet zranených pri výbuchoch, ktorých je podľa najnovších informácií 155.

 

Hospitalizovaných je stále 136 zranených, pričom 14 z nich sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ďalší piati v čase Soylovho vyhlásenia pre tlač podstupovali chirurgický zákrok.

 

V súvislosti s výbuchmi, ktoré turecké vedenie označuje za teroristické útoky, bolo zadržaných spolu 13 podozrivých osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies