Útoky Palestínčanov neustávajú, izraelská armáda zastrelila ďalšieho výtržníka s nožom

NETKY.SK • 26 Október 2015, 10:58 • 2 min
Útoky Palestínčanov neustávajú, izraelská armáda zastrelila ďalšieho výtržníka s nožom

JERUZALEM - Izraelskí vojaci dnes smrteľne postrelili Palestínčana, ktorý predtým nožom zaútočil na Izraelčana. Incident sa odohral v blízkosti predjordánskeho mesta Hebron. Izraelčan pri ňom utrpel vážne zranenia. Policajná hovorkyňa Luba Samriová uviedla, že podľa prvých správ bol obeťou palestínskeho útoku izraelský vojak, armáda to však zatiaľ odmietla potvrdiť.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenula agentúra AP, ide o posledný zo série takmer denne sa opakujúcich útokov Palestínčanov na izraelských civilistov a príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek. Za uplynulých päť týždňov pri nich zahynulo desať Izraelčanov, ako aj 51 Palestínčanov, z ktorých 30 boli páchateľmi protiizraelských útokov. Príčinou eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším islamu po saudskoarabskej Mekke a Medine. Nároky na ňu dlhodobo vyvolávajú napätie vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok jeruzalemského chrámu, ktorý tam stál v období medzi 10.-1. storočím pred n.l. Na vrchole hory stojí okrem Skalného dómu a mešity al-Aksá aj niekoľko menších budov. Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael obsadil v roku 1967.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona