Útoky NATO na suverenitu Pakistanu nie sú ospravedlniteľné

NETKY.SK • 29 November 2011, 15:42 • 2 min
Útoky NATO na suverenitu Pakistanu nie sú ospravedlniteľné

Útoky NATO na suverenitu Pakistanu nie sú ospravedlniteľné

slovakia

left justify in out

img

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes označil cezhraničný vzdušný útok NATO v Pakistane, pri ktorom zahynulo 24 pakistanských vojakov, za narušenie suverenity Pakistanu.
Podľa Lavrova je zvrchovanosť štátov nadradená i prípadom, keď sa uskutočňuje pátranie po "teroristoch".
"Ruský minister zahraničných vecí považuje narušenie suverenity štátov za neprijateľné, i keď ide o plánovanie a uskutočňovanie protiteroristických operácií," píše sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí.
Pakistanskí vojaci na dvoch pohraničných postoch sa v sobotu stali obeťami cezhraničných náletov jednotiek NATO pôsobiacich v Afganistane, ktoré trvali približne dve hodiny a podľa hovorcu armády pokračovali aj po tom, ako pakistanskí velitelia kontaktovali NATO a žiadali o ich zastavenie.
NATO sa ospravedlnilo za smrť pakistanských vojakov a prisľúbilo úplné vyšetrenie prípadu. Spojenecké sily v Afganistane svoju verziu udalostí doteraz neposkytli, nemenovaní afganskí predstavitelia však tvrdia, že afganské a zahraničné jednotky na afganskej strane hranice sa dostali pod streľbu zo smeru od pakistanských stanovíšť a privolali leteckú podporu.
Vzťahy medzi Pakistanom a USA sa v poslednom čase už zhoršovali a nový incident je závažnou prekážkou v snahe Washingtonu získať pomoc Islamabadu pri rokovaniach so vzbúrencami o ukončení desaťročnej vojny v Afganistane. Mnohí v pakistanskej armáde, parlamente, verejnosti i médiách sa domnievajú, že USA a NATO majú nepriateľský postoj k Pakistanu a že afganský Taliban nie je nepriateľom, konštatovala tlačová agentúra Associated Press.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies