Útoky na sochu kráľa Svätopluka sú prejavom národného nihilizmu

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:25 • 2 min
Útoky na sochu kráľa Svätopluka sú prejavom národného nihilizmu

Útoky na sochu kráľa Svätopluka sú prejavom národného nihilizmu

slovakia

left justify in out

img

Verejné útoky na nedávno odhalenú jazdeckú sochu kráľa Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu a úvahy o jej možnom odstránení sú prejavom národného nihilizmu. Konštatuje sa to vo vyhlásení, ktoré prijalo Prezídium Matice slovenskej (MS) a podpísalo ho 11 jeho členov, osobností kultúrneho a verejného života. Text vyhlásenia TASR poskytol riaditeľ Informačného ústredia MS v Martine Ľubomír Kraľovanský.
      "Žiaľ, v tomto čase sa v našej slobodnej, demokratickej, samostatnej Slovenskej republike v hŕstke našej verejnosti vyskytujú viaceré rozporuplné, nekultúrne, nehistorické prejavy, namiesto toho, aby sa hľadali historické pramene o živote našich predkov a ich vedúcich osobností," uvádzajú členovia v úvode vyhlásenia. Podľa nich vznik a rozvoj cyrilo-metodskej tradície sa bytostne viaže k nášmu územiu. Je chrbtovou kosťou našej národno-duchovnej a kultúrno-literárnej identity. Má však širší celoslovanský, ba celoeurópsky rozmer. "Naši predkovia boli kresťanmi už pred príchodom solúnskych bratov a celá naša kultúra ostala západná. Je nerozumné stavať cyrilo-metodskú tradíciu proti svätoplukovskej, lebo obe tradície sa už v období národného obrodenia podarilo spojiť do jednotnej slovenskej národnej tradície. Prozápadná orientácia kráľa Svätopluka sa ukázala ako prirodzenejšia a z geopolitického hľadiska nevyhnutná," zdôrazňujú vo vyhlásení.          
      Sochu kráľa Svätopluka preto podľa vyhlásenia nemožno považovať za úsilie skupiny ľudí presadiť svoje politické presvedčenie a ciele, ale ako oprávnené a dávno žiaduce stelesnenie štátotvornej svätoplukovskej tradície. Táto spolu s cyrilo-metodskou tradíciou tvorí jadro slovenskej národnej identity. Preto útoky na sochu považujú za prejav národného nihilizmu.      
      "Uráža nás, že v mediálnej diskusii o soche kráľa Svätopluka prevažujú skresľujúce a neodborné stanoviská, čo svedčí o nezrelosti historického vedomia niektorých žurnalistov a politikov. Vytvorenie komisie na posúdenie tejto sochy považujeme za jednoznačný alibizmus, ktorým sa chcú iniciátori jej odstránenia zbaviť zodpovednosti za tento barbarský čin. Odstraňovanie sôch je pre kultúrny národ traumatizujúce a ponižujúce. Rovnako aj návrat k nekompetentným komisiám pripomína rozhodnutia mocných zo smutne známych päťdesiatych rokov 20. storočia," konštatujú členovia Prezídia MS vo svojom vyhlásení.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies