Útoky islamistov na kenskom pobreží si vyžiadali najmenej 13 životov

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 10:11 • 2 min
Útoky islamistov na kenskom pobreží si vyžiadali najmenej 13 životov

MOMBASA - Najmenej 13 životov si vyžiadala dvojica útokov na pobreží Kene, ktoré podnikli v noci nadnes ozbrojenci zo somálskeho islamistického hnutia aš-Šabáb. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestny Červený kríž.

slovakia

left justify in out

Štyroch ľudí zastrelili útočníci v obchodnom stredisku Hindi v okrese Lamu, kde zároveň podpálili viacero domov a úradov. Zvyšných deväť zahynulo pri podobnom prepade v oblasti Gamba v okrese Tana River.
      

Zodpovednosť za dvojicu útokov na pobreží Indického oceánu, rovnako ako za ďalšie násilné akcie v Keni z poslených mesiacov, prevzalo somálske islamistické hnutie aš-Šabáb napojené na teroristickú sieť al-Káida.
      

Militanti aš-Šabábu v posledných rokoch podnikajú v Keni opakované útoky za použitia náloží a strelných zbraní. Podľa islamistov ide o odvetu za nasadenie kenských vojakov proti ich oddielom v susednom Somálsku.
      

Zhoršená bezpečnostná situácia v Keni, ktorá bola kedysi pokladaná za baštu stability vo východnej Afrike a priťahovala davy návštevníkov z celého sveta, vážne poškodila tamojší turistický ruch. Británia, Spojené štáty, Francúzsko a Austrália nedávno varovali svojich občanov pred cestovaním do Kene kvôli zvýšenej hrozbe teroristických útokov a násilností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona