Útoky by nemali mať vplyv na výsledok britských volieb, tvrdí analytik Spišák

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 09:45 • 2 min
Útoky by nemali mať vplyv na výsledok britských volieb, tvrdí analytik Spišák

Londýn/Bratislava – Spojené kráľovstvo má podľa analytika Antona Spišáka z britského The Institute for Government dlhodobé skúsenosti s bojom proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

"Skúsenosť pochádza ešte z 80. a 90. rokov, predovšetkým v súvislosti s konfliktom v Severnom Írsku. To znamená, že hoci sú teroristické útoky tentoraz motivované inými príčinami, napriek tomu je Británia schopná sa s nimi vyrovnávať celkom rozumne a s pochopením," konštatoval na margo nedávnych útokov v Londýne a Manchestri.

 

Ako ďalej uviedol, domnieva sa, že predvolebné prieskumy, ktoré vyšli po týchto útokoch, nemajú konkrétny vplyv na to, ako sa situácia vyvinula. "Zatiaľ nie je vidieť nejaký konkrétny vzťah medzi tým, aká je bezpečnostná situácia momentálne v krajine, a voľbami, ktoré čakajú Britániu vo štvrtok," zdôraznil.

 

Spišák nechce špekulovať o tom, ako by voľby dopadli pred útokom. Prieskumy podľa neho neindikujú to, že by teroristické útoky v Manchestri a v Londýne mali vplyv na výsledok volieb. "Vzťah medzi bezpečnosťou a voľbami sa viditeľne nepreukázal vo volebných prieskumoch," povedal.

 

Upozornil však aj na to, že súčasná premiérka Theresa Mayová ako bývalá ministerka vnútra mala na starosti celú agendu bezpečnosti a boja proti terorizmu. Aj z toho dôvodu je táto téma pre ňu prioritou. Preto sa podľa neho rozhodla, že napriek tomu, že Británia vystúpi z EÚ formálne v roku 2019, bude sa neustále usilovať udržať s Úniou nejaký vzťah v oblasti bezpečnosti a boja proti terorizmu.

 

"To, ako bude tento vzťah vyzerať, však nie je možné momentálne povedať, lebo všetko sa vyvinie podľa výsledku rokovaní," vyhlásil Spišák.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies