Útoky bezposádkovými lietadlami sú podľa Bieleho domu legálne

NETKY.SK • 23 Október 2013, 08:10 • 2 min
Útoky bezposádkovými lietadlami sú podľa Bieleho domu legálne

WASHINGTON - Americké operácie v Jemene a Pakistane, pri ktorých likvidujú protivníkov pomocou bezposádkových lietadiel, nie sú v rozpore s medzinárodným právom a Washington robí všetko pre to, aby si nevyžiadali obete spomedzi civilistov.

slovakia

left justify in out

Hovorca Bieleho domu Jay Carney to vyhlásil po tom, ako ľudskoprávne organizácie v utorok zverejnili správy dokumentujúce mnohé prípady, keď pri náletoch zahynuli nevinní ľudia. Administratíva prezidenta Baracka Obamu podľa Carneyho tieto údaje "dôkladne skúma", s tvrdeniami o konaní v rozpore s medzinárodným právom však "dôrazne nesúhlasí".

Organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) v utorňajších správach spochybňujú zákonnosť náletov v Jemene a Pakistane, ktoré Washington označuje za súčasť boja proti terorizmu. Podľa zdrojov AI sa od roku 2004 do septembra 2013 na území Pakistanu odohralo vyše 300 takýchto útokov, pričom zahynulo pravdepodobne 400 až 900 civilistov. Aktivisti však zdôrazňujú, že čísla nedokážu overiť, pretože Američania "odmietajú poskytnúť podrobné informácie". Dokument AI nevylučuje, že zabíjanie civilistov by mohlo predstavovať "mimosúdne popravy alebo vojnové zločiny" a spoločne s HRW požaduje od amerického Kongresu, aby zdokumentované prípady preveril. 

Podľa Carneyho venuje administratíva "mimoriadnu pozornosť" tomu, aby v rámci protiteroristických operácií neporušovala žiadne zákony. Vyjadril tiež presvedčenie, že vďaka používaniu bezposádkových lietadiel namiesto iných zbraní je strata nevinných životov "najmenej pravdepodobná". Na zastavenie útokov bezposádkovými lietadlami v utorok vyzval aj pakistanský premiér Naváz Šaríf, ktorý sa momentálne nachádza v USA a v stredu má na programe stretnutie s Obamom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies