Útok z Paríža vyšetrujú ako terorizmus, k činu sa prihlásil IS

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 09:30 • 2 min
Útok z Paríža vyšetrujú ako terorizmus, k činu sa prihlásil IS

PARÍŽ - Francúzske úrady začali vyšetrovať sobotňajší útok nožom v centre Paríža ako teroristický čin.

slovakia

left justify in out

Útočníka, ktorý zabil jedného človeka a zranil štyroch ďalších ľudí, zastrelili zasahujúci policajti.

 

Parížsky prokurátor Francois Molins oznámil, že muž ozbrojený nožom kričal "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je najväčší". Molins novinárom povedal, že vzhľadom na spôsob útoku prevzali vyšetrovanie protiteroristické orgány, informuje agentúra AP.

 

K útoku došlo v sobotu večer v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery, v rušnej štvrti kaviarní, reštaurácií a divadiel. Zatiaľ neznámy páchateľ podľa polície napadol nožom celkovo piatich ľudí, z nich jedného zabil a dvoch zranil vážne. Ďalší dvaja ľudia utrpeli menej závažné zranenia.

 

Svedkovia hovorili o panike, ktorá v okolí vypukla, keď sa ľudia z ulíc po výzvach polície náhlili späť dovnútra budov.

 

Teroristická skupina Islamský štát (IS) zverejnila prostredníctvom svojej mediálnej organizácie vyhlásenie, že útočník bol jedným z jej "vojakov". Takéto tvrdenie IS obvykle vydáva po útokoch inšpirovaných jeho propagandou bez ohľadom na to, či bola skupina v priamom spojení s páchateľmi, píše agentúra DPA.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina "znova zaplatila krvou", neustúpi však ani trocha pred "nepriateľmi slobody". V správe na sociálnej sieti v noci na nedeľu vyjadril sústrasť rodinám obetí a dodal, že v mene všetkých Francúzov "vzdáva poctu odvahe policajtov, ktorí zneškodnili teroristu".

 

V Paríži už niekoľko rokov platia sprísnené bezpečnostné opatrenia po sérii krvavých útokov islamistických extrémistov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona