Útok v Urumči spáchalo päť samovražedných útočníkov

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 10:06 • 2 min
Útok v Urumči spáchalo päť samovražedných útočníkov

PEKING - Štvrtkový útok v meste Urumči v nepokojnom západočínskom regióne Sin-ťiang, pri ktorom zahynulo 31 ľudí a 94 utrpelo zranenia, spáchali piati samovražední útočníci.

slovakia

left justify in out

Štátne médiá v piatok informovali, že atentátnici vrazili dvoma autami do nakupujúcich na trhovisku a na ľudí hádzali výbušniny. Autá nakoniec explodovali. Úrady teraz zisťujú, či sa na čine nepodieľali aj iné osoby. Z útoku podozrievajú ujgurských separatistov zo Sin-ťiangu, k činu sa však nikto neprihlásil. V Urumči ide už o druhý útok za posledné tri týždne. Pri útoku koncom apríla tu prišla o život jedna osoba a desiatky utrpeli zranenia. Čínske úrady z neho taktiež obviňujú islamských militantov.

 

Autonómny Sin-ťiang je domovom deväťmiliónovej populácie ujgurskej menšiny, ktorej však vládne čínska väčšina Chanov. Ujguri sa sťažujú na kultúrny a náboženský útlak zo strany čínskych úradov, čo však vláda popiera. Oblasť bola v posledných rokoch miestom početných násilností vrátane etnických nepokojov, ktoré si v roku 2009 vyžiadali v Urumči takmer 200 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies