Útok v tureckej Suruči mohla spáchať militantka Islamského štátu

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 11:31 • 2 min
Útok v tureckej Suruči mohla spáchať militantka Islamského štátu

ANKARA - Turecké úrady predpokladajú, že pondelňajší útok v tureckom meste Suruč s viac ako 30 obeťami na životoch mohla spáchať žena, ktorá pricestovala do Turecka asi pred mesiacom zo Sýrie. Informoval dnes o tom turecký denník Habertürk.

slovakia

left justify in out

Miestna televízia uviedla, že polícia pred časom dostala tip na tri ženy, ktoré prenikli na územie Turecka zo Sýrie s cieľom spáchať tam teroristické útoky. Fotografie a videozáznamy, na ktorých je zrejme aj predpokladaná útočníčka zo Suruču, už rozoslali na policajné stanice v celom Turecku.


Pri výbuchu, ktorý sa odohral v pondelok okolo poludnia pri vchode do záhrady kultúrneho centra, kde sa zišlo asi 300 mladých ľudí z Federácie mládežníckych združení socialistov, zahynulo najmenej 32 ľudí a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.


Mladí ľudia sa mali presunúť do prevažne kurdského mesta Kobané v Sýrii a pomáhať tam pri rekonštrukcii domov a infraštruktúry zničených počas bojov kurdských polovojenských oddielov s bojovníkmi extrémistickej organizácie Islamský štát.


Vyšetrovatelia na mieste činu našli hlavu muža a časti ženských končatín, ktoré mohli patriť atentátnikom. Zatiaľ nie je jasné, či útočníkom bola žena, ktorú svedkovia pred útokom videli vchádzať do záhrady, alebo či ním bol muž oblečený v ženskom odeve.


Podľa tureckých médií bola pri útoku použitá silná nálož, v ktorej boli na zosilnenie ničivého účinku aj ďalšie predmety. Nie je vylúčené, že atentátnik mal na opasku zavesených aj niekoľko ručných granátov.


Turecký denník Milliyet dnes napísal, že pred mesiacom sa na sociálnych sieťach objavili vyhrážky IS adresované Turecku za to, že vedenie krajiny vystupňovalo úsilie na potlačenie aktivít extrémistických združení. IS vtedy oznámil aj to, že zabráni pokusom vyslať z Turecka dobrovoľníkov na pomoc pri rekonštrukcii Kobané.


Turecký premiér Ahmet Davutoglu bezprostredne po útoku v Suruči vyhlásil, že hlavným podozrivým z jeho spáchania je IS, ktorý sa však k nemu zatiaľ neprihlásil.


Turecké bezpečnostné zložky v uplynulých týždňoch opakovane varovali pred siedmimi militantmi IS, ktorí podľa ich informácií ilegálne prenikli na územie Turecka. V skupine mali byť aj tri ženy, z nich jedna je podozrievaná z útoku v Suruči.


Po tomto varovaní turecké úrady začali s operáciami zameranými na sympatizantov IS, pričom zatkli do 100 podozrivých. Spomínaných sedem podozrivých sa však počas razií nepodarilo zadržať, napísal dnes Hürriyet.
Tento denník dnes informoval aj o pohreboch prvých obetí útoku v Suruči. Poznamenal pri tom, že väčšina z nich boli mladí ľudia, niektorí ani nie 20-roční. Viaceré obete sa zúčastnili aj na nedávnych protivládnych protestoch, pričom mnohí z nich tam utrpeli zranenia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona