Útok v štýle Sydney možno očakávať aj v New Yorku, vyhlásila polícia

NETKY.SK • 17 December 2014, 09:07 • 2 min
Útok v štýle Sydney možno očakávať aj v New Yorku, vyhlásila polícia

NEW YORK - Útok podobný rukojemníckej dráme v kaviarni Lindt v austrálskom Sydney sa "očakáva" aj v americkom New Yorku. Vyhlásil to v utorok vysokopostavený predstaviteľ newyorskej polície pre boj proti terorizmu John Miller a odvolával sa pritom na nedávne násilnosti v západných mestách, ovplyvnené terorizmom.

slovakia

left justify in out

Austrálska polícia vtrhla v pondelok do obchodu s čokoládou Lindt v centre Sydney po tom, čo tam ozbrojený prisťahovalec z Iránu Man Haron Monis vyše 16 hodín zadržiaval zákazníkov a personál. Počas drámy prišiel o život Monis a dvaja rukojemníci. Monis tvrdil, že koná v mene organizácie Islamský štát (IS). Tá bojuje v Iraku a Sýrii, kde už ovláda veľké územia a vyhlásila na nich kalifát.
     

Miller je zástupcom komisára pre špionáž a boj proti terorizmu na newyorskej polícii. Uviedol, že útok v štýle Sydney je v americkom veľkomeste "menej otázkou toho, či sa stane, a viac otázkou toho, kedy". 

 

"Myslím si, že z mnohých dôvodov ho možno očakávať," povedal Miller pre televíznu stanicu CBS News. Miller poukázal na krvavé útoky v Kanade, New Yorku a Sydney, ktoré sa stali po zverejnenej septembrovej výzve, kde militanti z IS povzbudzovali sympatizantov v západných krajinách, aby "zaútočili tým, čo majú po ruke".  Koncom októbra, 20. a 22., dvaja muži nezávisle od seba zabili v Kanade dvoch vojakov - jeden s použitím auta, druhý strelnou zbraňou neďaleko parlamentu v metropole Ottawa. Muž v New Yorku zaútočil 23. októbra sekerou na štyroch policajtov.

 

Všetkých troch páchateľov polícia zastrelila, pripomenula tlačová agentúra DPA. Hoci všetci traja muži konali osamelo a neboli priamo napojení na žiadnu teroristickú skupinu, podľa úradov ich v konaní povzbudili militanti z Islamského štátu. 

 

Zale Thompson, útočník v New Yorku, 20 dní pred svojím útokom sekerou až 270-krát navštívil webové stránky Islamského štátu a al-Káidy, ktoré ponúkali aj zábery z odrezávania hláv a teroristických atentátov. Miller dodal, že sa v utorok rozprával so svojimi kolegami v Sydney, aby zistil, čo všetko si môžu osvojiť z taktiky, ktorú v austrálskom meste použili na ukončenie rukojemníckej drámy v kaviarni.  

 

Miller oznámil, že 1000 príslušníkov protiteroristických jednotiek a niekoľkých ďalších bezpečnostných zložiek, vrátane taktických oddielov, je v prípade útoku pripravených brániť New York. "Ak si vezmete menší scenár na jednom mieste, ako sme videli v Sydney, alebo rozsiahlejšiu udalosť, ako v prípade útokov v indickom Bombaji, sme jedným z mála veľkomiest, ktoré si s tým bude vedieť poradiť," vyhlásil Miller.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies