Útok v šiitskej mešite v Pakistane si vyžiadal 60 mŕtvych

NETKY.SK • 31 Január 2015, 09:59 • 2 min
Útok v šiitskej mešite v Pakistane si vyžiadal 60 mŕtvych

ISLAMABAD - Počet obetí výbuchu v preplnenej šiitskej mešite v pakistanskom meste Šikarpúr stúpol v piatok na skoro 60. Medzi mŕtvymi sú aj deti. Zranenia utrpelo viac než 50 ľudí, niektorí vážne, takže počet obetí nemusí byť konečný.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Džundulláh (Alahovi vojaci), ktorá je odnožou Talibanu a minulý rok deklarovala vernosť Islamskému štátu. "Naším terčom bola šiitská komunita. Sú to naši nepriatelia," uviedol ich hovorca Fahad Marvát v stanovisku. Premiér Naváz Šaríf útok odsúdil a nariadil okamžité vyšetrovanie.

 

Zatiaľ stále nie je jasné, čo výbuch počas piatkových modlitieb spôsobilo. Predpokladá sa, že to bola odpálená nálož, hoci niektorí svedkovia hovoria, že videli muža opásaného výbušninami. Miesto momentálne skúmajú experti na zneškodňovanie bômb. Časť mešity v rušnom centre mesta sa po výbuchu zrútila a pochovala niektorých zranených. Svedkovia nešťastia ich spod trosiek povyťahovali. Šikarpúr sa nachádza v južnej provincii Sindh. 

 

Náboženské násilie v Pakistane je na vzostupe a sunnitskí militanti často útočia proti šiitom, ktorých považujú za odpadlíkov. Šiiti tvoria asi pätinu 180-miliónovej populácie krajiny a podľa ľuskoprávnej organizácie Human Rights Watch ich už pri útokoch v Pakistane od začiatku roku 2012 zahynulo vyše 800. K najhoršej masakre za posledné obdobie došlo v decembri na škole v Pešávare, kde extrémisti pozabíjali 145 ľudí, prevažne detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona