Útok v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov: Tuniskí ozbrojenci spustili paľbu na turistov, zomrelo 19 ľudí

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 18:20 • 2 min
Útok v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov: Tuniskí ozbrojenci spustili paľbu na turistov, zomrelo 19 ľudí

TUNIS - Ozbrojenci spustili v stredu paľbu na turistov vystupujúcich z autobusov pred tuniským národným múzeom, pričom zabili 19 ľudí, z toho 17 cudzincov.

slovakia

left justify in out

 

Ďalších vzali ako rukojemníkov vo vnútri múzea, kam utiekli. Bezpečnostné sily vtrhli do múzea Bardo neďaleko parlamentu v centre Tunisu dve hodiny neskôr, zabili dvoch militantov ozbrojených kalašnikovmi a oslobodili všetkých rukojemníkov. Medzi 24 zranenými sú poľskí a talianski turisti, medzi zabitými Taliani, Španieli a Nemci. Pri operácii zahynul aj jeden Tunisan a jeden policajt. Kto je za čin zodpovedný, nie je zatiaľ známe. Poslanci údajne v čase útoku rokovali o protiteroristickom zákone. 

 

Zábery z vnútra budovy

 

 

 

 

 

Útok na takýto známy cieľ je ranou pre malú severoafrickú krajinu, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na európsky turizmus. Tunisko, kde povstanie proti autokratovi Zajnovi al-Abidínovi bin Alímu v roku 2011 inšpirovalo revolúcie takzvanej arabskej jari v Egypte, Sýrii, Líbyii či Jemene, sa vo všeobecnosti vyhlo chaosu a násiliu, ktoré následne postihlo ostatné krajiny. Bezpečnostné sily tam napriek tomu čelia rôznym zoskupeniam islamských militantov, ktoré vznikli v nadväznosti na povstanie. Úrady tiež odhadujú, že k džihádistom bojujúcim v Sýrii a Iraku sa pripojilo okolo 3 000 Tunisanov, čo vyvoláva obavy, že po návrate sa môžu doma pokúsiť o útoky.

 

Stredajší útok bol najhorší od útoku na synagógu na ostrove Džerba v roku 2002, pri ktorom zahynulo 19 ľudí vrátane 11 nemeckých turistov. K činu sa vtedy prihlásila al-Kájda.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona