Útok v mešite v kanadskom Québecu odsúdili Merkelová i Hollande

NETKY.SK • 30 Január 2017, 14:04 • 2 min
Útok v mešite v kanadskom Québecu odsúdili Merkelová i Hollande

QUÉBEC/BERLÍN/PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila dnes "opovrhnutiahodný" útok na mešitu v kanadskom meste Québec. Hovorca Merkelovej Steffen Seibert povedal, že nemeckú kancelárku streľba počas nedeľňajších modlitieb, pri ktorej zomrelo šesť ľudí, šokovala.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ je zámerom vrahov rozoštvať proti sebe ľudí rôznych vier, alebo ich rozdeliť, nesmú v tom uspieť a ani neuspejú. V smútku stojíme po boku moslimskej komunity v Québecu," vyhlásil v mene nemeckej kancelárky Seibert.

 

Streľbu v mešite v kanadskej francúzskej provincii Québec odsúdil dnes ako "hnusný útok" aj francúzsky prezident Francoise Hollande. Kanadským najvyšším predstaviteľom - šéfovi provincie Philippemu Couillardovi a kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi - ponúkol pomoc Francúzska.

 

Podľa Hollanda "to bol québecký povestný duch mieru a otvorenosti, ktorý chceli títo teroristi poškodiť". "Francúzsko stojí na strane obetí a ich rodín," dodal prezident, ktorého krajina sa uplynulom čase sama stala terčom série útokov islamských teroristov.

 

Premiér provincie Québec Philippe Couillard ohlásil na dnes masové mierové pochody občanov, ktoré sa budú konať po celej provincii. Québec podľa neho rovnako ako všade inde vo svete zasiahol terorizmus. V tomto prípade podľa neho išlo o zabíjanie určitej komunity, o motíve činu však, až pokým nebude úplne zrejmý, hovoriť nechcel.

 

Kanadský premiér Justin Trudeau označil streľbu v mešite za "teroristický útok na moslimov". Vidieť takéto "nezmyselné násilie" podľa neho "trhá srdce".

 

Trudeau zároveň ubezpečil, že kanadské orgány činné v trestnom konaní "urobia všetko pre to, aby dostihli páchateľov tohto činu, ako aj všetkých činov netolerancie".

 

Šesť zastrelených osôb bolo vo veku približne od 35 do 70 rokov. V čase útoku sa v mešite nachádzalo 39 ľudí. Zatknuté boli dve osoby - jedna priamo na mieste činu a druhá v neďalekej lokalite Ile d'Orléans. Incident sa udial v nedeľu večer v priestoroch québeckého islamského kultúrneho centra, slúžiaceho ako mešita.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies