Aktualizované Útok v Londýne pri ktorom zahynulo sedem ľudí, majú na svedomí dvaja Briti a marocký Talian

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 13:05 • 2 min
Aktualizované Útok v Londýne pri ktorom zahynulo sedem ľudí, majú na svedomí dvaja Briti a marocký Talian

LONDÝN - Londýnska Metropolitná polícia zverejnila mená troch páchateľov, ktorí v sobotu večer útočili v Londýne.

slovakia

left justify in out

Dvaja z nich sú britskí občania Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane, tretím je marocký Talian Youssef Zaghba . Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Polícii a britskej kontrarozviedke MI5 bol Butt známy, avšak ani jedna z týchto bezpečnostných organizácií nemala spravodajské informácie, ktoré by naznačovali, že Butt plánuje teroristický útok.

 

Totožnosť tretieho muža, ktorá bola doposiaľ neznáma zverejnila polícia pred pár minútami na svojej sociálnej sieti. Je ním Youssef Zaghba (22) marocký Talian, informovala spravodajská stanica BBC. Zaghbov otec bol Maročan, matka Talianka. Narodil sa v roku 1995 meste Faz v Maroku a žil v talianskej Bologni. Zaghbu zastavili v marci 2016 podľa informácií talianskeho denníka Corriere della Sera na letisku v Bologni, keď sa pokúsil vycestovať do Sýrie. Po predbežnom zatknutí ho neskôr prepustili.

 

Butt (27), ktorý sa narodil v Pakistane, prišiel do Británie ešte ako dieťa s rodičmi. Tí tam požiadali o politický azyl. Býval v prízemnom byte vo štvrti Barking vo východnej časti Londýna. Jedna z Buttových susediek, ktorá si neželala byť menovaná, uviedla, že vždy "zúrivo zazeral", keď videl ženu na bicykli, čo označila za "zlovestné" a "sexistické". Ďalší nemenovaný sused uviedol, že Butt rád diskutoval o londýnskom futbalovom klube Arsenal, najmä však o tom, či by mal jeho manažérom zostať Arsene Wenger.

 

Dvaja chlapci z Barkingu uviedli, že im Butt minulý týždeň dal v neďalekom parku cukríky a po dve libry. Povedal im, že musia byť zdvorilí k svojim otcom a prejavovať úctu k starším. Jedna žena však uviedla, že Butta požiadala, aby sa s jej deťmi už nerozprával, lebo sa bála, že by sa mohli radikalizovať.

 

Z Buttovho životopisu zverejneného na internete vyplýva, že pracoval pre spoločnosť Transport for London (TfL), ktorá je zodpovedná za dopravu v metropolitnom Londýne, a firmu Auriga Holdings. Druhý z teroristov, Rachid Redouane (30), známy aj pod menom Rachid Elkhdar, sa narodil v roku 1986.

 

V minulosti o sebe vyhlasoval, že je líbyjského a marockého pôvodu. Po sobotňajšom útoku v centre Londýna, keď polícia všetkých troch jeho páchateľov zastrelila, sa u Redouanea našiel írsky preukaz totožnosti. Írska polícia v súčasnosti preveruje, či v minulosti vycestoval do Sýrie.

Medzi rokmi 2014-16 žil Redouane vo štvrti Rathmines v írskej metropole Dublin, kde údajne pracoval ako kuchár. Do Británie pricestoval krátko pred útokom v Londýne.

 

Britská polícia pokračuje vo vyšetrovaní sobotňajšieho teroristického útoku a pokúša sa zistiť totožnosť tretieho podozrivého.

Trojica útočníkov najskôr v sobotu večer vrazila dodávkou do chodcov na moste London Bridge a potom zaútočila nožmi na ľudí v neďalekej nákupnej zóne Borough Market, pričom sedem ľudí zahynulo a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia. Policajti všetkých troch teroristov zastrelili.

 

Zodpovednosť za tento čin prevzala džihádistická organizácia Islamský štát.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies